KOMMENTAR

Bildet viser kunst av pseudonymene Werner Jensen (t.h) og Knut Olesen. I virkeligheten skal de være malt av bedragerisiktede John Hedemark.
Bildet viser kunst av pseudonymene Werner Jensen (t.h) og Knut Olesen. I virkeligheten skal de være malt av bedragerisiktede John Hedemark.

En lærepenge for kunstkjøpere

Kjøp kunst du liker, betal det du mener det er verdt. Og la deg for all del ikke forføre av ideen om en mystisk kunstner som er bosatt i Berlin.

Publisert

Helgens avsløring fra kunstverdenen, som vi kunne se på NRK.no, opplevdes litt som et satireprogram – eller kanskje en kunstperformance:

Politifolk som resolutt stormer inn i et galleri med den hensikt å destruere kunstverk som tilsynelatende er malt av en bedrager. En gallerist, John E. Hedemark, som over en periode på 25 (!) år har solgt bilder, malt av seg selv, under diverse pseudonymer. Mest kjent er «Werner Jensen», en kunstner som tilsynelatende har bodd i Berlin og deltatt på diverse utstillinger, men som ingen noensinne har møtt.

Som jurist Anine Kierulf skriver, bringer saken så mange spørsmål av kunstnerisk, filosofisk og rettslig art at det er vanskelig ikke å bli berørt. Det er liten tvil om at det dreier seg om en form for bedrageri: Selv om pseudonymer historisk sett har vært vanlige i kunstverdenen, holdes det i dag sjelden hemmelig dersom det dreier seg om et pseudonym. Ikke minst kan man forvente at noe slikt for lengst ville vært avslørt. I internettets tidsalder burde det da være lett å oppdage en forfalsket CV, noe som i dette tilfellet også ble mer enn antydet av avisen Kapital allerede i 2016. Hvordan i alle dager kan noe slikt ha gått ubemerket hen i norsk kunstliv i så mange år?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her