Kultur

Kulturanbefaling: «This American Life»

I denne podcasten er ting er sjelden slik de gir seg ut for å være i første akt.

«From WBEZ Chicago, this is American Life». Når jeg høre denne strofen, fremført med trygg, amerikansk dialekt av radioprodusent og programleder Ira Glass, kan jeg lukke øynene for det grelle taklyset i T-banen og forsvinne inn i en annen verden.

This American Life vil at episodene deres skal være «like little movies for radio». Det er en god beskrivelse. Sjangeren er dokumentar, men historiene som fortelles tar mer enn ofte overraskende vendinger. Ting er sjelden slik de gir seg ut for å være i første akt. Og det er alltid personlig. Dermed får man både underholdning og nye perspektiver.

For mange her i Norge er nok spin-off-podcasten Serial mer kjent enn moderprogrammet. Spørsmålet om hvorvidt Adnan Sayed hadde drept eks-kjæresten Hae Min Lee var for mange, inkludert meg selv, den første opplevelsen av å bli hekta på en podcast, og det første møtet med True Crime-sjangeren.

Etter hvert har jeg lært at det ikke trenger å være noen sammenheng mellom hva jeg tror jeg er interessert å høre om, og hva som er en skikkelig god episode. Typisk finner man skjulte skatter bak rare titler. Hvordan skal man for eksempel vite at «Before Things Went to Hell — Revisiting those moments of calm before the storm» inneholder den interessante historien om hvordan amerikansk innvandringsdebatt hørtes ut før republikanerne og demokratene krøp ned i hver sin skyttergrav, henholdsvis mot og for innvandring? Hvordan det var for bare 10-20 år siden, når frontene var langt mindre forutsigbare, og tverrpolitisk arbeid for å meisle ut en felles innvandringspolitikk faktisk forekom?

Andre ganger bare vet jeg at jeg kommer til å kose meg, som med episode 666 om «Satan! In all his manifestations». Her får du høre om ateisten som startet en telefontjeneste hvor du kunne ringe inn og få noen til å gå i forbønn hos Satan for hva du måtte ønske. Det var ment som en spøk og et stunt, men innringerne tok det hele på høyeste alvor. Og du får høre om den evangelisk kristne pastoren som endte opp med å reise på turné med Slayer for å finne ut om bandets medlemmer faktisk var besatt av djevelen. Stor underholdning!

This American Life eksperimenterer stadig med formen, for eksempel med 24-timers sendinger, liveshow, TV-versjon, filmproduksjon med mer. Dermed greier de stadig å fornye seg selv og konseptet.

Men ofte er det enkle det beste. Min anbefaling er å slå deg løs med historier om biblioteker, bankinnbrudd, løgn, politikk, barndom, ondskap, sykdom, krig og kjærlighet — eller noe helt annet!

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden