DEBATT

Vinn 915 millioner i dag!

Norsk Tipping markedsfører seg tilsynelatende like aggressivt som utenlandske selskaper. Hvorfor vil regjeringen stramme inn reglene for sistnevnte gruppe?

Publisert

Nå har du sjansen til å stikke av med rekordpotten på utrolige 915 millioner kroner, men da må du spille før kl. 19 i kveld. Spill Lotto i dag, så vinner du kanskje fem millioner til lørdag. Ikke minst – husk å kjøpe flakslodd, både til deg selv og resten av familien.

Dette er hovedbudskapet i en e-post jeg fikk fra Norsk Tipping i begynnelsen av februar. Det statlige selskapet som har monopol på pengespill for å «utvikle spillemarkedet i en sosialpolitisk forsvarlig retning» og «hindre negativ spilleatferd» ifølge kulturdepartementet. De tilbyr hjelp til spilleavhengige som spiller bort pengene sine, og bistand til lottomillionærer om hvordan man smartest mulig kan forvalte sin nyanskaffede millionformue.

E-posten fra Norsk Tipping vitnet ikke om at de ville ha meg til å bruke minst mulig penger på spill. Tvert imot. Den var på mange måter lik markedsføringen til utenlandske spillselskap, men kanskje hakket mer aggressiv. Det er åpenbart at et selskap som lever av at folk satser penger ønsker at folk skal gjøre nettopp det.

Derfor er det vanskelig å forstå at regjeringen nå vil stramme ytterligere inn på regelverket ved å forby all reklame fra utenlandske spillselskap. Kulturminister Abid Raja begrunner dette med at «Det vil være bra (...) for de som har spillavhengighet og familier som rammes av dette». Jeg sliter med å forstå hvorfor det er bedre at Norsk Tipping reklamerer på e-post enn at NordicBet reklamerer på TV. Dette er iallfall ikke Venstre-politikk, og høres mest ut som et talepunkt fra byråkratene i Kulturdepartementet.

Avhengighet er selvsagt aldri bra. Likevel er det ikke slik at forbud er løsningen på alle avhengighetsproblemer. Dersom Norge hadde tillatt utenlandske spillselskap ville de kunne bidratt med skatt, kunnskapsformidling og avhengighetsreduserende tiltak. Dessuten kunne vi stilt krav om en viss prosentandel av overskuddet til tippemidler som kunne gått til barn og unge. Dette kan vi ikke i dag.

TV-reklame for utenlandske spillselskap er forbudt. Det eneste regjeringens endringsforslag medfører er at det også vil omfatte TV-kanaler som sender fra utlandet. Jeg er ikke imot endringen fordi den er stor, men fordi den går i feil retning. En konsekvens av lovforslaget er at det vil redusere norsk verdiskapning på kulturfeltet med minimum 500 millioner kroner i året. Det er alvorlig, særlig for norsk serieproduksjon.

I bunn og grunn har vi to alternativer. Vi kan enten lukke øynene og late som at vi lever i en annen virkelighet, eller så kan vi anerkjenne de faktiske realitetene og forholde oss til at utenlandske spillselskap finnes, og la dem konkurrere med Norsk Tipping på like vilkår. For meg er dette valget åpenbart.

En ikke-sosialistisk regjering som forbyr noe, fremfor å tillate noe, er strengt talt ikke veldig ikke-sosialistisk.