37 prosent av tyskerne tror på overlegne raser

I Vesten er det relativt få som tror på overlegne raser. Andelen er vesentlig høyere i Asia og Afrika, særlig i land preget av konflikter og ustabilitet, viser meningsmåling fra Gallup International.

Publisert Sist oppdatert

Hendelsene i Charlottesville, Virginia har igjen satt fart i debatten om rasisme i USA og mer generelt.

Gallup International Association offentliggjorde i sommer en undersøkelse tatt opp i 66 land – om Religious, Cultural and Racial Superiority, som kan bidra til et internasjonalt perspektiv på dette. I undersøkelsen ble det stilt spørsmål om noen raser er andre overlegne. Andelen som svarte bekreftende vil trolig være overraskende høy for mange, særlig fordi undersøkelsen også spør om noen kulturer er andre overlegne, slik at det skulle være mindre fare for å blande sammen disse to.

Legger man sammen de som var enige og sterkt enige i påstanden om rasemessig overlegenhet, var andelen i de fleste vestlige land, inkludert Norge (19 prosent), Sverige og Danmark, omkring 20 prosent, med noen unntak. I Tyskland og Østerrike var andelen hele 37 prosent, noe som er foruroligende høyt i lys av historien. I USA var 10,7 prosent sterkt enig, og 12 prosent for øvrig enig i utsagnet, altså til sammen 23 prosent og langt under gjennomsnittet i de 66 landene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her