Foto: Eva-Kristin U. Pedersen
Foto: Eva-Kristin U. Pedersen

Kunst i utlandet – arena for politisk propaganda?

Nordiske myndigheter som promoterer kunst og kultur i utlandet, dyrker forestillingen om det nordiske samfunns fortreffelighet, ofte i direkte kontrast til det kunsten formidler.

Publisert Sist oppdatert

Når nordiske myndigheter promoterer kunst og kultur i utlandet, dyrker de forestillingen om det nordiske samfunns fortreffelighet, ofte i direkte kontrast til det kunsten formidler.

Det Store Nord har alltid hatt stor tiltrekningskraft på italienere. Å reise til Nordkapp var lenge en slags omvendt dannelsesreise for uteksaminerte studenter, en fascinasjon som er tatt opp i flere italienske filmer. Men når økonomisk og politisk kaos preger hverdagen i sør, får fascinasjonen politiske undertoner. Man er overbevist om at mens ingenting fungerer slik det skal i Italia, fungerer alt slik det bør i Norden. Med politisk misunnelse kommer også nysgjerrighet for kunst fra nord.

Stor interesse for NordenKanskje har vi mye å takke krimlitteraturen for. Den har på mange måter banet vei, og skapt interesse for nordisk kunst langt utenfor sirkler av spesielt interesserte. Siste bevis i så måte, var Nordic Film Fest 2013, som nylig gikk av stabelen for andre gang. Italia har en langt sterkere filmtradisjon enn hva tilfellet er hjemme, det er kunstform med godt feste både hos italienske kritikere og folk flest. En nordisk filmfestival i Italia er derfor et lite vågestykke. Fallgruvene til tross, fra 11. til 14. april samlet blonde hoder og nakne legger seg til Casa del Cinema i Roma for å vise det siste og det beste av nordisk film.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS