Hagens tre er selvlysende, men ikke selvfinansierende

Vær forsiktig med rikfolk, selv når de kommer med gaver

Publisert Sist oppdatert

I oldtidens Siam var det tradisjon for at tjenestefolk som hadde falt i kongens unåde ble forært en hvit elefant. En hvit (albino) elefant var kjent som det fremste tegnet på at styret i riket var godt. Det å få et slikt dyr var derfor en stor ære, men gaven var samtidig et tveegget sverd: Den hvite elefantens status som et hellig dyr gjorde ulovlig å sette dyret i arbeid. Men mat måtte den likevel ha – opp mot 200 kilo daglig.

Den ulykkelige eieren ble derfor ofte ruinert av kostnaden æren innebar. Da britene oppdaget Burma, ble uttrykket «White Elephant Project» en populær metafor for gaver du ikke kan bli kvitt, og hvor vedlikeholdskostnaden er langt større enn bruksnytten.

Historiene om de hvite elefantene kan være grei å huske på også i vår egen tid. I forrige uke ble det kjent at en av Norges rikeste menn, Stein Erik Hagen, har kjøpt et tre etasjer høyt selvlysende tre og håper det vil være mulig å plante det i Sofienbergparken i Oslo. Kunstverket som heter «Tree of Ténéré» er i stand til å fremføre et spektakulært lysshow. Hagens tre er nok et behagelig skue, med det kan likevel være god grunn til å tenke seg om to ganger før man tar i mot en slik gave.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her