Kunstig intelligens og religion

Teologer følger, i likhet med selvkjørende biler, en algoritme som i bunn og grunn er ubegrunnet. Jeg tror vi snart, som noen av de første, vil kunne erstatte teologer med AI-androider.

Publisert   Sist oppdatert

Do androids believe in electric gods?

Ettersom dette skrives i en religiøs høytid, påsken, skal jeg holde en cybernetisk andakt om forholdet mellom kunstig intelligens (AI) og religion. Eller, mer treffende: Om forholdet mellom rasjonalitet og teologi. For det er ikke slik at det er et fullstendig «schizofrent» (avspaltet) forhold mellom viten og tro. På tross av hva Luther sa, er troen aldri alene, men alltid koblet til en type rasjonalitet, og veldig ofte til den type rasjonalitet som kalles AI. (Fredrik Stabel hadde heller ikke rett i at fornuften er en ensom ting.)

Det er nemlig en misforståelse at AI er noe nytt, som bare henger sammen med utviklingen av datamaskiner. Ettersom AI er laget av mennesker, og ikke av androider, må vi tro denne type intelligens i bunn og grunn er en naturlig (menneskelig) intelligens eller rasjonalitet (NI), eller altså en variant av denne, som allerede har vært i bruk lenge, men som nå er blitt rendyrket og overlatt til datamaskiner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her