Fra papirutgaven

La frittgående barn vokse!

I USA kommer det nå en motreaksjon mot overbeskyttende foreldre.

Bilde: Pixabay

Organisasjon går til kamp mot overbeskyttende foreldre og myndigheter i USA.

Amerikanerne er livredde for at noe skal tilstøte barna deres, og gjennom normer og regler går de alt for langt i beskyttelsestiltak. Det mener i hvert fall Lenore Skenazy, som i 2009 utga boken Free-Range Kids: Giving Our Children the Freedom We Had Without Going Nuts with Worry.

Det hele startet da hun i 2008 ga sin 9-årige sønn, som tagg om å få klare ting selv, lov til å ta T-banen i New York City alene. Ungen kom hjem ekstatisk over sin nyvunnede uavhengighet og mestring. Men da Lenore fortalte historien til bekjente, mente halvparten at hun burde vært anmeldt til barnevernet.

Så hun skrev en artikkel om dette, fikk massiv pressedekning og ble kalt «Amerikas verste mamma». Det har hun brukt for alt det er verdt senere, og det ble tittelen på et reality-show hun i 2012 ledet på Discovery-kanalen.

Senere har hun startet en egen organisasjon for å kjempe for “frittgående barn” – Let Grow. Den bygger på at «unger er smarte, sterke og minst like kapable som deres foreldre var på deres alder.» Også samfunnsforskeren Jonathan Haidt, mest kjent for sin kamp mot ensretting og politisk korrekthet ved amerikanske universiteter, er med i ledelsen av Let Grow.

De peker på at kriminaliteten er betydelig lavere i USA i dag enn da de fleste av dagens foreldre vokste opp. Men svært mange opplever likevel verden som et farligere sted.

Skenazy er særlig opptatt av at barn må kunne få bevege seg rundt omkring uten at foreldrene alltid passer på, de såkalte «helikopter-foreldrene».

En studie fra 2010 viser at redselen for at barna skal bli kidnappet ligger på topp blant foreldrenes bekymringer. Men Skenazy viser til at ni barn ble kidnappet og drept i USA året etter, mens 1140 ble drept i bilulykker. (For ikke å snakke om at omkring 50 barn under 12 år dør i skyteulykker årlig). Det er ikke dokumentert et eneste tilfelle i USA av at barn under 10 år blir kidnappet for å misbrukes i sexindustrien.

Men folk er redde. Og deres redsel smitter over på barna. Istedenfor å gjøre barna trygge, blir de nervøse, og psykiske lidelser blant barn og unge eksploderer, i USA som i Norge.

Eksemplene på overbeskyttelse er mange:

  • Biblioteket i Boulder, Colorado nektet barn under 12 adgang alene, siden de kunne utsettes for fare blant annet fra trapper, heiser og elektrisk utstyr.
  • I 2011 ble Kim Brooks i Virginia arrestert etter at hun hadde etterlatt sin sønn på fire år alene i fem minutter i bilen mens hun handlet. Det inspirerte henne til å skrive boken Motherhood in the Age of Fear.
  • Daniell Meitiv ble i 2015 etterforsket av barnevernet for forsømmelse av sine barn, fordi hun lot sin 10-åring og 6-åring gå omkring to kilometer fra en park og hjem, uten voksne ledsagere. De ble plukket opp av politiet og kjørt hjem.
  • Overbeskyttede barn blir til overbeskyttede studenter. Ved Pennsylvania State University har de i 98 år hatt en Ut-i-naturen-klubb. Den er nå lagt ned, etter at universitetet foretok en risikovurdering og fant ut at naturen var et altfor farlig sted. For dårlig mobildekning i villmarken var en av innvendingene. Den var sikkert mye bedre i 1923.

En del av Skenazys jobb går ut på å trekke slike saker frem i media, for å endre opinionen. Men hun jobber også for å påvirke lover og reguleringer direkte. I år har Let Grows kampanje ført til at Utah, som første stat, har vedtatt en lov som slår fast at det ikke er ulovlig å la barn være alene i en park eller gå alene hjem fra skolen. Lignende lover er til vurdering i flere stater.

Artikkelen er hentet fra Minerva nr. 4/2018, som har barneoppdragelse som hovedtema. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden