Mediekritikk

Langt færre dør i Middelhavet

Det er et kraftig fall i antall flyktninger som dør i Middelhavet.

Bilde: Pixabay

Dagsrevyen påstår at det er en økning i antall og andel flyktninger som dør i Middelhavet. Begge deler er riv ruskende galt. Antall dødsfall er uvanlig lavt. RETTET I KVELDSNYTT.

I forbindelse med at Leger Uten Grenser har leid inn et skip som skal sendes til Middelhavet for å redde båtflyktninger, og at justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr advarer mot dette, ble det i dagens Dagsrevyen fremmet feilaktige påstander i kveldens toppsak.

Reporteren spør statsråden om det ikke er bra av private vil reise ned å hjelpe «når det nå er økning i tallet på flyktninger som drukner?»  Senere sier Vegard  Tjørhom at «det en stadig større andel av flyktningene som dør på havet, sammenlignet med tidligere år.»

De ferskeste dataene vi har på dette kommer fra IOM – International Organization for Migration. Og vi er heldige her, siden IMO publiserte nye tall i dag, og de er oppdatert frem til og med onsdag.

I perioden 1. januar til 10. juli i år ankom i alt 31.649 flyktninger ulike Middel-havsland via sjøen, og Hellas og Spania dominerer. Det er registrert 682 dødsfall. I samme periode i 2018 ankom 48.612, og 1423 ble registrert døde. Det er altså en kraftig nedgang både i antall døde og andelen som dør.

Dersom dette fortsetter, ligger 2019 an til å bli det året med klart færrest dødsfall på mange år, enda lavere enn i 2014, året før den store flyktningebølgen startet i 2015.

OPDATERING kl. 23.15. Etter at jeg tok opp saken, ga anker Yama Wolasmal en rettelse i Kveldsnytt, der han opplyste om at det ikke stemmer at antallet øker. Om andelen sa han, som riktig er, at andelen som døde hadde økt hvert år de siste årene, inntil i fjor, men at IMOs nye tall viste et fall i første halvår i år.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden