Legal prostitusjon reduserer voldtekt

Legalisering av innendørsprostitusjon i Rhode Island økte tilbudet, men førte til kraftig fall i voldtekter og gonoré i samfunnet som helhet.

Publisert Sist oppdatert

Legalisering av innendørsprostitusjon i Rhode Island økte tilbudet, men førte til kraftig fall i voldtekter og gonoré i samfunnet som helhet. 

I 2003 ble innendørs prostitusjon lovlig i den amerikanske delstaten Rhode Island. Dette var ikke tilsiktet, men skjedde som følge av en legal spissfindighet. "Feilen" ble rettet opp igjen i 2009, og prostitusjon igjen ulovlig. Men siden Rhode Island i 2003 ble den eneste delstaten i USA med legal prostitusjon, har vi et godt case for å vurdere effekten. Vi kan altså sammenligne utviklingen der med de øvrige 49 statene.

To amerikanske forskere, Scott Cunningham og Manisha Shah har sett på effektene: Hva skjedde med omfang og pris, og med to fenomener nært assosiert med prostitusjon, nemlig voldtekt og gonoré. Effekten er målt på hele befolkningen, altså ikke bare de prostituerte. Denne forskningen, som ble offentliggjort i juli hos National Bureau of Economic Research, er også relevant for den kommende debatten i Norge. La oss ta de tre effektene i rekkefølge:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her