Nyhet

LHBT-sertifisering har blitt svensk millionindustri

Over 400 svenske bedrifter og offentlige virksomheter har betalt 5000 kroner per ansatt for å bli sertifisert som LHBT-godkjente.

I 2008 startet interesseorganisasjonen for seksuelle minoriteter (RFSL) i Sverige med å tilby LHBT-sertifisering av private og offentlige foretak. Til sammen har nå over 400 offentlige og private foretak gjennomgått sertifiseringen.

Formålet med sertifiseringen er i følge organisasjonens nettside å sørge for at sertifiserte foretak får økt kunnskap om LHBT slik at de har den nødvendige kompetansen til å behandle både kunder, klienter og medarbeidere korrekt i et LHBT-perspektiv.

listen over virksomheter som har latt seg sertifisere finnes det en overvekt av offentlige foretak, men blant dem er også store svenske selskaper som H&M og medieselskapet C-more.

Dyr sertifisering

Alle er imidlertid ikke så fornøyde med RFSLs sertifiseringsprogram. Enkelte har kritiserte RFSL for å opptre som en monopolist som vet å ta seg godt betalt.

For å oppnå RFSLs sertifisering må nemlig 80 prosent av virksomhetenes ansatte delta på kurs i regi av RFSL der deltagerprisen er på 5000 SEK per deltager. Etter at flertallet i formannskapet i Mark kommune Sverige besluttet å LHBT-serifisere kommunen kom derved regningen på over 6 millioner svenske kroner.

Sertifiseringen utløper så etter 3 år med mindre virksomheten sender de ansette på nytt kurs for resertifisering.

Millionindustri

I fjor sertifiserte RFSL hele 80 nye virksomheter. I RFSLs årsrapport (s. 24) fremgår det at sertifiseringsvirksomhetene har gitt hele 11,9 millioner svenske kroner i omsetning med en profittmargin på 20 prosent i 2017.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden