Nyhet

– Lidelsene til kristne i Egypt vil bare fortsette

Mokattam-fjellet i Egypt, et ikonisk landemerke for landets kristne.

Bilde: Dykt Mohigan / Flickr [CC BY-SA 2.0]

Antallet angrep på kirker i landet er økende.

Situasjonen for de kristne i Egypt blir stadig forverret. Et nytt angrep fant sted samtidig med at den vestlige verden var midt i juleforberedelsene. Lille julaften gikk hundrevis av muslimske demonstranter til angrep på en koptisk kirke i en landsby i Giza, syd for Kairo.

Kirken ble rasert, og mobben gikk til angrep på kristne som befant seg i kirkebygget.

– Dette er ikke noe nytt for kopterne i Egypt, skriver menneskerettighetsaktivisten Mina Thabet på Facebook.

Han mener slike hendelser kommer av at den muslimske majoriteten opplever det som en trussel når kristne og andre minoriteter ikke føyer seg etter dem. Thabet peker på at myndighetene ikke evner eller makter å beskytte kristne og andre minoriteter.

– Så lenge ikke noe skjer, vil lidelsene til koptiske kristne og andre minoriteter bare fortsette, skriver han.

Ifølge organisasjonen Egyptian Intiative for Personal Rights (EIPR) har det, siden en ny lov som skal regulere kirkebygg ble vedtatt i 2016, ha vært 22 angrep på kirker i landet.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Provosert av kirkeklokker

Det skal ha vært lyden av kirkeklokker som provoserte muslimene i landsbyen.

– Jeg skulle ønske de hadde bygget den et annet og mer fjerntliggende sted.

Ifølge en lokal landsbybeboer som den uavhengige nettavisen Mada Masr har snakket med, reagerte muslimene på at det hadde blitt bygget en kirke i et område hvor det ligger en moské og en lokal avdeling av Al-Azhar-instituttet, Egypts største islamske universitet.

– Jeg skulle ønske de hadde bygget den et annet og mer fjerntliggende sted, det ville vært mer akseptabelt, sier en lokal landsbybeboer om kirken. Han sier de muslimske landsbybeboerne «aldri vil akseptere» at det skal ligge en kirke i området.

Demonstrasjonene lille julaften fant sted etter fredagsbønnen og var varslet på forhånd. Like før angrepet skal imidlertid politi og sikkerhetsstyrker ha trukket seg vekk fra kirkebygget.

På forhånd skal kirken ha blitt forsøkt presset til å delta på et såkalt «forsoningsmøte», en lokal skikk der man forsøker å løse konflikter utenfor rammene av rettsvesenet. Menneskerettsgruppen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) mener slike forsoningsmøter ofte går i disfavør for utsatte minoriteter.

Kristne oppfører ofte kirker uten å søke tillatelser.

Ifølge Mada Masr skal et egyptisk parlamentmedlem ha truet kirken med at det kunne oppstå voldshandlinger om de ikke ville delta på forsoningsmøter.

Flere pågrepet

Kristne oppfører ofte kirker uten å søke tillatelser, ettersom landets myndigheter gjerne vegrer seg av frykt for reaksjoner fra den muslimske majoriteten. Koptiske kristne har tradisjonelt utgjort rundt 10 prosent av befolkningen i landet.

15 er pågrepet etter angrepet. Landeieren som solgte eiendommen hvor den lokale kirken befinner seg, er også pågrepet, ettersom kirken ikke skal ha hatt en offisiell tillatelse. Kirken insisterer på at de har levert de nødvendige papirene for å få en tillatelse i orden.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden