Spaltist

En lignelse om en kampestein, en kjetting, masse unger og 97 eksperter

Hva om noen lå under steinen og den plutselig falt ned?

Bilde: Pxhere

Kanskje sprekkene i kjettingen har vært der i alle år?

Barna dine og barna til alle du kjenner, leker og slapper av i en inngjerdet hage. Solen skinner og alt er vel. Men over dere henger en enorm kampestein i en kraftig kjetting.

Hm.

Du og vennen dine vil gjerne ha oversikt over situasjonen, så dere kaller inn eksperter for å få en vurdering. 100 metallurger, ingeniører, fysikere og matematikere slår seg sammen. De sjekker og kontrollerer stein, kjetting og fester. Regner og måler. Ettersom resultatene deres berører hverandre flere steder, sjekker de resultatene opp mot hverandre. Alt ser ut til å stemme. Modellene glir godt inn i hverandre.

Konsensusen blir overveldende: «Kampesteinen kommer til å falle, og det blir ikke bra å være under den», er konklusjonen til 97 av ekspertene. Kjettingen strekker seg over tid, og det er små brudd i metallet allerede. Tyngdekraften virker jevnt og trutt over tid.

Én av ekspertene sier at kampesteinen ikke vil falle, én sier at den ikke er der i det hele tatt, mens én påpeker at vi ikke kan vite hva som vil skje når den faller, fordi en sånn kampestein aldri har falt ned på en hage full av barn før.

Men det er altså 97 mot 3.

Ekspertene sitter på et podium i en stor hall og presenterer beviser, modeller og utregninger til dere foreldre ved hjelp av bilder, tall og film. Dere må velge om dere skal ta barna ut av hagen eller fikse dette med kampesteinen på annet vis.

Så dukker det opp et par kvalifiseringer. Det viser det seg at om dere skal flytte barna deres, må dere stille bilene deres under kampesteinen, gå ned 20 prosent i lønn, spise litt mindre kjøtt samt begynne å ta bussen til jobben.

Pratmakerne og politikerne stiller seg foran vitenskapsfolkene.

Så dukker det opp en del andre mennesker som stiller spørsmål og kommenterer. De er ikke vitenskapsfolk, vet lite om metall og fysikk, men er veldig flinke til å prate. Samtidig kommer politikerne på banen. Politiker A sier at vi bør høre på de 97. Politiker B sier vi bør høre på de 3. Både pratmakerne og politikerne stiller seg foran vitenskapsfolkene så dere ikke hører hva som blir sagt fra podiet, og de påtar seg oppgaven å tolke hva vitenskapsfolkene sier.

Hm. Vrient.

Dere vet jo heller ingenting om fysikk, metallurgi eller matte. Og kravene til nedsatt levestandard er brysomme. Det er tryggest å høre på de 97. Vi vil jo det i alle andre tilfeller hvor eksperter er så enige. Men en kar i dress sier at det datt ned en sånn stein i den samme hagen for 2 millioner år siden, og at det ikke var noe problem da. Hagen var vel tom, men OK.

Politiker A, som sier at vi må høre på de 97, sier noe annet om skatt og skole som du ikke liker, så han kan vi ikke stole på. Skatt har ingenting med vitenskap å gjøre, og det påvirker jo ikke resultatene til fysikeren. Men dog, du liker dårlig at han skulle ha rett i noe, for da kunne han kanskje hatt rett i dette med skatten også.

Politiker B sier at metalltretthet ikke fungerer slik de 97 ekspertene sier, og at det er veldig behagelig å drikke kaffe. Javel? Han vet ingenting om metall, men han sa noe fornuftig om bensinpriser for litt siden, så kanskje han vet mer om vitenskapen enn vitenskapsfolkene? Du ville ikke ringt til en politiker om du lurte på noe om kvantefysikk eller vulkanologi, men kanskje dere skal høre på dem akkurat nå, på dette ene området.

– Kanskje sprekkene har vært der hele tiden?

En dressfyr til sier at så lenge det ikke er helt bevist at steinen vil falle ned, så er det dumt å ta bussen til jobb. Buss er en innskrenking av vår personlige frihet, og det vil til å gå utover businessen. En med et reklamemerke på dressen sier at en eller annen fra hans teknologiselskap kommer til å finne på noe lurt før det er for sent. Bare vi investerer litt mer i dem.

– Joda, det er små brudd i kjettingen, men det kan hende at det ikke er tyngdekraften som gjør at det skjer, sier én. – Kanskje sprekkene har vært der hele tiden? Kan du med dine egne øyne se at kjettingen er lenger i dag enn den var i går? Kanskje den er kortere igjen i morgen?

97 vitenskapsfolk sier at de har sjekket det der for lenge siden, men du hører dem dårlig bak alle de andre, og det er så slitsomt å ta seg tid til å lese det de faktisk har skrevet.

Rapportene og resultatene er tilgjengelige over alt, de prøver faktisk å trykke det ned i hånda di. Men det er tungvint lesing, og du har mye annet å gjøre.

Det er Tupperware-party hjemme hos Mona i kveld.

Man U skal banke Chelsea. Du skal ta noen pils med Rune mens dere ser kampen. Når skal du ha tid til å lese om metallurgi og kjettinger?

Og så prater vitenskapsfolkene så vrient, og de tok jo feil for mange år siden om det der med at sola gikk rundt jorda. Hvorfor stole på dem nå? Kanskje er det han tåpelige politikeren med den teite skatten sin som har fortalt dem hva de skal si?

Det kan vil ikke være så vrient å få 97 vitenskapsfolk fra forskjellige vitenskapsgrener til å konsekvent forfalske sine resultater og lyve til seg selv og alle andre i hele verden?

Nå står de 97 og skriker og peker på kjettingen. Men det er så mye støy foran dem at dere ikke hører dem lenger. Kanskje er de bare ute etter penger slik at de kan forske mer på kjettingen. Det ser ut som om de tjener i hvert fall 500.000 i året. De må være grådige, ellers hadde de valgt andre yrker. Børsmegler eller noe. Rart de kom med T-banen.

Kanskje var det ikke 97 av dem i det hele tatt.

Du puster lettet ut nå ekspertene går ut til hagen der du ikke kan se dem. Kanskje var det ikke 97 av dem i det hele tatt. Politiker B slå fast at «det er ikke full vitenskapelig enighet om at steinen kommer til å falle», og det er jo helt sant. «Stem på oss, så slipper dere å tenke på kampesteinen.»

Telefonen din ringer.

– Mamma? Pappa? Det henger en stor stein her, og det står masse folk og skriker om at den kommer til å dette ned. Og det står mange foreldre river i porten for å få barna hjem. Vi blir nervøse her ute. Hva skal vi gjøre? Vi står jo rett under den!

– Ta det med ro, gutten min. Slapp av, jenta mi, sier du. – Mamma og pappa sitter her med en politiker, tre eksperter og en fyr i dress og drikker kaffe. Ikke tenk mer på det. Den porten får de ikke opp før vi kommer og hjelper til. Vi snakkes etterpå.

Og steinen henger der og dingler.

Dette er en bearbeidet versjon av en tekst tidligere publisert på Goffengs blogg.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden