Kommentar

Listhaugs Eftf.

Justisminister Wara sier at han vil stoppe innvandringen til Oslo. Det mener han ikke.

Bilde: Olaf Heggø, Fotovisjon.

Justisminister Wara sier at innvandringen til Oslo må stoppe. Det er ikke hans regjering enig i. Så Erna Solberg ville nok ikke brukt akkurat de ordene.

I gårsdagens utgave av Dagsrevyen duellerte justisminister Tor Mikkel Wara med Oslos byrådsleder Raymond Johansen. Tema var gjengkriminaliteten i deler av Oslo, knyttet til innvandrergrupper.

Det var tydelig at Johansen ble satt ut av at Wara hørtes ut som en kopi av Sylvi Listhaug. Jeg bet meg merke i to ting.

Den ene var at Wara påsto at den borgerlige regjeringen har sendt ut 20.000 kriminelle. Jeg tok opp dette på twitter, og påpekte at Sylvi Listhaug var mer etterrettelig når hun omtalte dette. Senere på kvelden la Wara ut en rettelse på sin Facebook-side. Det dreier seg om 10.000. En forsnakkelse. OK.

Den andre var at Wara, i samsvar med den retorikken som vi ofte har hørt fra Oslo Frp, sa at «Oslo tåler ikke mer innvandring» og «vi må også stoppe innvandringen til Oslo», «vi må sørge for at det ikke kommer flere i gettoen».

Problemet er at når en justisminister uttaler seg i denne sammenhengen, uttaler han seg på vegne av regjeringen. Da må billig partipolitisk retorikk og sleiv legges til side. For det er jo ikke slik at den norske regjeringen mener dette.

Regjeringen går for det første ikke inn for at innvandringen til Norge skal stoppe, verken arbeidsinnvandring via EØS og andre ordninger, asyl og flyktninger eller familiegjenforening.

Regjeringen går heller ikke inn for å nekte de innvandrerne som kommer til Norge å bosette seg i Oslo. For flyktninger og de som får innvilget opphold har man en viss styring med bosettingen i en periode. Men de øvrige kan ikke stenges ute fra Oslo, dersom Wara ikke har tenkt å bygge en mur, da.

Mens den regjeringen Wara nå representerer har styrt landet, har det vært følgende netto-innflytting fra utlandet til Oslo – 2014: 7.087. 2015: 4.634. 2016: 3.242. 2017: 3.480.

Det blir ikke null i år heller, uansett hvor mye streng retorikk vi får presentert på Dagsrevyen.

OPPDATERT: Jeg burde også ha husket på innenlandsk flytting blant innvandrerne. De senere år har det vært flere innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre som flytter ut av byen enn inn, noe som nok henger sammen med de høye boligprisene i hovedstaden. Samlet for 2014-17 var nettoutflyttingen i denne gruppen 3.173 personer, ifølge SSB.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden