Nyhet

– Listhaugs strategi forsterker både lojaliteten til og kritikken mot henne

Selv ikke et Listhaug-innlegg som gir assosiasjoner til 22. juli, vil svekke regjeringssamarbeidet, skal vi tro forskerne.

Bilde: Regjeringen.

Kritikere raser, men medieforskere tror ikke Listhaugs terrorinnlegg mot Arbeiderpartiet vil svekke regjeringen.

– Listhaugs posisjon i Frp styrkes gjennom hennes klare utspill i restriktiv retning på innvandringsfeltet. Det siste utspillet er intet unntak. Mens det ergrer mange regjeringskollegaer både i Høyre og Venstre, og det gjør det vanskeligere for KrF å bane vei for inntreden i regjeringen, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Nok en gang har et Facebook-innlegget publisert av Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug fått opposisjonen og folk i regjeringspartiene til å rase.

Lishaugs omdiskuterte Facebook-innlegg har skapt kraftige reaksjoner.

Screen shot

Det omdiskuterte Facebook-innlegget ble publisert dagen etter at opposisjonen på Stortinget, samt Venstre, stemte ned regjeringsforslaget om å gi politikerne mulighet til å frata fremmedkrigere statsborgerskapet, uten å måtte gå via domstolen.

Innlegget på Facebook hadde bilde av fremmedkrigere i Syria og en tekst hvor det stod: «Arbeiderpartiet mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Innlegget ble også publisert samme dag som Erik Poppes film «22.juli» hadde premiere på norske kinoer. Flere sentrale politikere i Arbeiderpartiet og overlevende etter Utøya har reagert kraftig på at justisministeren delte innlegget samme dag filmen hadde premiere, og med en kritikk av et parti som har opplevd terroren på nært hold.

Både Ap-leder Støre og KrF-leder Hareide har bedt Listhaug fjerne innlegget. Minervas ansvarlige redaktør, Nils August Andresen, mener Listhaug bør velge mellom Facebook eller statsrådposten.

– Solberg tenker på velgerne

Statsminister Erna Solberg har ikke villet beklage Listhaugs utspill, noe heller ikke Siv Jensen og andre statsrådskollegaer i Frp ville gjøre det da regjeringen møttes på budsjettkonferanse i Hurdal mandag.

Valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen, mener Erna Solberg ikke har råd til å tape Listhaugs støttespillere. Foto: Privat.

Privat

Selv ikke et Listhaug-innlegg som gir assosiasjoner til 22. juli-vil svekke regjeringssamarbeidet, skal vi tro forskerne.

– Fremskrittspartiet appellerer til mange velgere som Høyre aldri kan få, men som er helt nødvendige for den regjeringsmakten som Jensen og Solberg forvalter. Derfor får Frp bedrive dobbeltkommunikasjon; Listhaug som appellerer til sjelen i partiet, Jensen som ansvarlig finansminister. Og Solberg som statskvinnen som «hadde brukt andre ord» selv, men som lar det bli med det, sier Marthinsen.

– Solbergs strategi er å la Frp være Frp, og å la statsrådene få spillerom, fordi det er gunstig for å holde på velgerne i samarbeidsregjeringen. Det gjenstår likevel å se hvordan dette utfolder seg videre, sier professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli.

Styrkes av Facebook-innleggene

Forskerne tror ikke Listhaugs og regjeringens posisjon vil svekkes av siste utspill. Selv om en rekke avisledere og politikere fra høyre- og venstresiden i norsk politikk tar avstand fra innlegget, er det mange i kommentarfeltene på Listhaugs Facebook-profil som jubler over statsrådens innlegg.

– Tidligere har hun nok opplevd at hun har kommet styrket ut av slike utspill på sosiale medier, fordi det har skapt engasjement, styrket båndene til lojale velgere, og skapt et image som en autentisk og troverdig som en politiker som ikke bøyer av – til tross for intens motstand og kritikk. Strategien er polariserende, og forsterker således både lojaliteten til og kritikken mot henne, sier professor Gunn Enli.

Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude, sier at Listhaugs bruk av Facebook gir statsråden mulighet til å sette dagsorden på egne saker.

– Når hun velger å ikke bøye av for press, betyr nok dette at hun står inne for de ytringene hun har gitt i egen mediekanal, hvilket også er hennes fulle rett i et medielandskap uten de samme nedfelte lover og regler som gjelder i redigerte medier, sier Staude.

Frp-statsråder har flest Facebook-følgere

Sylvi Listhaug er den statsråden som har flest følgere etter statsminister Erna Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Per dags dato har Listhaug 143 000 følgere, mens Erna Solberg har 237 000 og Siv Jensen 173 000 – alle i cirkatall.

Til sammen har Frp-statsrådene langt flere følgere på Facebook sammenlagt enn Høyre- og Venstre-statsrådene til sammen. De syv Frp-statsrådene har cirka 457 000 følgere, mens de ti Høyre-statsrådene har cirka 412 000 følgere. Venstres tre statsråder har til sammen cirka 25 000 følgere.

Se full oversikt nederst i saken.

– Listhaugs følgere er mer lojale mot henne, som om de var hennes fanklubb.

Mye av årsaken til at Frps statsråder har flere følgere, kan være at Frps velgere er mer skeptiske til de etablerte mediene.

– Slik sett er Facebook en glitrende kanal for Frp-politikere til å komme direkte ut til sine velgere uten å gå via journalister. Men det er nok bare en delforklaring. Hovedforklaringen tror jeg ligger i at innholdet som Frp-statsrådene legger ut, oppleves mer engasjerende av følgerne, sier Marthinsen.

I tillegg er Listhaug mer aktiv i å kommunisere direkte med velgerne på Facebook.

– Forskning har vist at Listhaugs følgere er mer lojale mot henne, som om de var hennes fanklubb. På sosiale medier forsvarer de henne mot kritikere, og jager bort plagsomme kritikere på Facebook-siden hennes, sier professor Enli. 

Til sammenlikning får Arbeiderpartiets leder langt flere kritiske motsvar når han legger ut innlegg på Facebook. Enli viser til at i denne saken gikk eksempelvis flere av Listhaugs støttespillere til angrep på Støre da han slo tilbake mot Listhaugs Facebook-innlegg.

– Jonas Gahr Støre har ikke i samme grad noen fanklubb, og får oftere motstand av sine følgere. En av årsakene kan være at han er mindre personlig og at han i mindre grad diskuterer med velgerne så aktivt i kommentarfeltene, slik Listhaug gjør, sier Enli. 

Høyrepopulistiske trekk

Civitas leder, Kristin Clemet, skriver i et blogginnlegg at Listhaugs stil har flere kjennetegn som man ser ved høyrepopulistiske partier i Europa; splittende fremferd, og i måte hun omtaler innvandringspolitikken på. I Europa har høyrepopulistiske politikere som Geert Wilders i Nederland og Marine Le Pen i Frankrike lenge vært svært aktive brukere av sosiale medier i å kommunisere med velgerne.

Professor i medievitenskap ved UiO, Gunn Enli, sier Listhaug har en egen fanklubb på Facebook som gjør at hun kommer styrket ut av krasse Facebook-utspill. Foto: Universitetet i Oslo.

Universitetet i Oslo

Måten populister forholder seg til de etablerte mediene på kan ofte være å undergrave deres autoritet ved å ikke gi intervjuer eller ved å kun velge seg ut noen redaksjoner de stiller opp for, slik som også Donald Trump har gjort i USA, sier professor Enli. 

Men Frp er ikke helt på den linjen i Norge, sier hun.

– I Norge ser vi at Sylvi Listhaug setter dagsorden gjennom sosiale medier, men hun stiller likevel opp i etablerte nyhetsmedier, så hun er ikke et eksempel på en som skygger unna. Hun er avhengig av begge. Effektene er større ved å kombinere begge deler, sier Enli.

Sylvi Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, avviser at Facebook-innlegget var en bevisst strategi som skulle koble Arbeiderpartiet til 22. juli for å spille på følelser. Han viser til at Listhaug postet innlegget fredag morgen etter at Arbeiderpartiets synspunkt i saken om statsborgerskap ble klart torsdag kveld.

– Det er selvsagt ikke bevisst av oss å bruke terror mot et parti som har opplevd det. Noe slikt er jo umenneskelig kynisk å tenke, sier Teigen til Minerva.

Så mange følgere har statsrådene i Solberg II-regjeringen på Facebook per 12.03.18:

 1. Erna Solberg = 237 000.
 2. Siv Jensen = 173 000.
 3. Sylvi Listhaug = 143 000.
 4. Ketil Solvik Olsen = 77 450.
 5. Bent Høie = 44 700.
 6. Per Sandberg = 33 000.
 7. Linda Hofstad Helleland = 30 000
 8. Torbjørn Røe Isaksen = 26 000
 9. Jan Tore Sanner = 24 900.
 10. Terje Søviknes = 20 900.
 11. Trine Skei Grande = 18 700.
 12. Anniken Hauglie = 18 000.
 13. Ine Eriksen Søreide = 17 600
 14. Monica Mæland = 8600
 15. Jon Georg Dale = 8500.
 16. Nikolai Astrup = 6000.
 17. Frank Bakke-Jensen = 3500.
 18. Iselin Nybø = 3300.
 19. Ola Elvestuen = 3000.
 20. Åse Michaelsen = 1800.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden