Politikk

Listhaugs tale får skryt fra Linda Noor, Shoaib Sultan og flere andre

– Det er lenge til neste valg, så det kan hende at det nå er tid for å være mindre skarp og mer forsonende, sier Linda Noor.

Bilde: Regjeringen

Men de har også kritiske innvendinger til Sylvi Listhaug.

– Jeg må si at jeg er imponert, sier forfatter og samfunnsdebattant Mina Bai.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug holdt i dag en tale til Den nasjonale integreringskonferansen 2017. I talen snakket hun om betydningen av integrering, hun tok avstand fra hets mot innvandringsdebattanter, og hun snakket om «meningspolitiet».

Særlig i det Listhaug sa om det offentlige debattklimaet, kunne man ane en ny og skarp kritikk av tonen i innvandringsdebatten: «De som hetser og truer [Sumaya Jirde] Ali på denne måten, også i mitt navn, skal vite at de har ingen støtte hos meg. Jeg tar fullstendig avstand fra dem», sa hun.

– Listhaug tar avstand fra dem som bruker navnet hennes til å hetse debattanter?

– Ja, og det er på tide, sier Bai.

– Jeg er en av de innvandrerkvinnene som heier på Listhaug, men jeg har lenge nølt med å skrive om det, for jeg vil ikke bli assosiert med de mørke kreftene som dytter henne foran seg og erklærer at de støtter henne. Kanskje gjør talen det lettere for flere innvandrerkvinner å støtte henne.

Bai trekker også fram at Listhaug uttrykte støtte både til debattanter som Jirde Ali, som blir utsatt for rasisme, og debattanter som Shurika Hansen og Alam Aden, som blir utsatt for hets innad fra sine egne minoritetsmiljøer.

Les også intervju med Shurika Hansen: – Sylvi Listhaug blir mobbet og trakassert, derfor måtte jeg hylle henne.

– Listhaug sa også at vi må kunne prate om problemene med integreringen uten å bli stemplet, sier Bai.

Mina Bai støtter Listhaug, men har lenge nølt med å fortelle om det.

Privat

– Listhaug snakket også om meningspolitiet som stempler legitime meninger som rasistiske?

– Det synes jeg er konstruktivt. Det er noen som ikke engang vil høre om problemer knyttet til innvandring og integrering, sier Bai.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Viktig balansegang

– Listhaug tok avstand fra rasister og nazister, og hun tok avstand fra dem som bruker navnet hennes til å hetse andre. Det er viktig, sier Mahmoud Farahmand, styreleder i LIM-nettverket.

– Listhaug forsvarte begge sider, sier Mahmoud Farahmand.

Farahmand er, som Bai, positiv til Listhaugs tale.

At Listhaug, som har hatt så klare standpunkter når det gjelder innvandring og integrering, også tok avstand fra rasistiske ytringer, er avgjørende, mener Farahmand.

I talen forsvarte Listhaug begge sider, mener Mahmoud Farahmand.

Arnfinn Pettersen / Human-Etisk Forbund

– Listhaug forsvarte begge sider. Hun tok et oppgjør både dem som angriper Amal Aden, og dem som angriper Sumaya Jirde Ali. Det er bra: Selv er jeg grunnleggende uenig med Jirde Ali, men stemmen hennes er like viktig i denne debatten som Adens.

– Listhaug snakket om et meningspoliti som stempler folk som rasister?

– Ja, hun har en balansegang mellom ulike temaer i talen. Jeg har vært i innvandrings- og integreringsdebatten i noen år nå, og jeg har sett hva som foregår. Man går etter folk og forsøker omtrent å begå karakterdrap på dem. Det er skadelig, mener Farahmand.

Jobben hennes

Listhaug får også skryt fra stemmer som lenge har vært kritisk til henne.

– Jeg opplever at Listhaug her er mye tydeligere enn hun har vært før, sier Linda Noor, som er daglig leder i Minotenk.

– I denne talen adresserer Listhaug hatretorikken og oppfordrer folk til å behandle andre på nett slik man ville behandlet dem ansikt til ansikt. Det er viktig.

Listhaug har rett når hun sier at vi må tørre å snakke om utfordringene ved integreringen, mener Noor, som også påpeker at Listhaug har vært en del av problemet.

– Vi må komme oss forbi de polariserte verdi- og symboldebattene, som Listhaug også har vært med på å starte, og faktisk snakke om politiske tiltak som kan fungere, sier Noor.

– Mediene må skrive om det når Listhaug sier noe bra, ikke bare når hun sier kontroversielle ting, sier Linda Noor.

Nå er det imidlertid viktig at mediene dekker denne talen, mener Noor.

– Mediene må skrive om det når Listhaug sier noe bra, ikke bare når hun sier kontroversielle ting.

Noor håper også at Listhaug følger opp utenfor integreringskonferansen.

– Deltakerne på konferansen er ikke noe problem i kommentarfeltene. Listhaug bør prøve å nå ut til dem også, kanskje på sin egen Facebook-vegg eller i de mange støttegruppene for henne.

– Det er tross alt jobben hennes, sier Linda Noor.

Dan P. Neegaard

Det er kjempebra om Listhaug framover vil være med å jobbe for å få mer forsoning mellom de ulike fløyene i debatten, mener Noor.

– Tror du Listhaug vil det?

– Det er lenge til neste valg, så det kan hende at det nå er tid for å være mindre skarp og mer forsonende. Det er tross alt jobben hennes, sier Noor.

Skulle bare mangle

– Sylvi Listhaugs tale var klar, tydelig og god, sier Shoaib Sultan, som er spesialrådgiver ved Antirasistisk Senter og tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge.

Sultan har vært kritisk til Listhaug, og har ønsket at hun skulle ta tydelig avstand fra folk som bedriver rasisme og trakassering i hennes navn.

– Jeg setter stor pris på at hun faktisk gjør det her. Det skulle forsåvidt også bare mangle.

Når det er sagt, stiller Sultan spørsmål ved Listhaugs timing.

– Nå er det flere uker siden valget, talen holdes på integreringskonferansen, og det skjer noen dager før statsrådpostene skal deles ut på nytt, påpeker Sultan.

Shoaib Sultan har ikke full tillit til Listhaug helt enda.

Monica Løvdahl / Miljøpartiet De Grønne / Flickr [CC BY-SA 2.0]

– Totalt sett skal det nok mer til enn noen ord på en konferanse der publikum jevnt over er positivt innstilt til integrering, før jeg har full tillit til Listhaug som integreringsminister, sier Sultan.

Gyllen mulighet

En som er mindre fornøyd med Listhaugs tale, er samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali, som har kritisert Listhaug flere ganger, blant annet i denne kronikken i Dagsavisen.

Listhaug nevnte Jirde Ali i talen: «Det er uakseptabelt at personer risikerer å bli hetset, angrepet og truet på basis av at de er mørke i huden. Slik som Sumaya Jirde Ali, en person som er uenig med meg i nær sagt alt jeg noen gang har sagt.»

– Det er kjempebra at Listhaug tar avstand fra all hetsen, men de som truer mennesker som meg, og som ønsker oss skutt hennes navn, tror hun at de er på en integreringskonferanse? spør Jirde Ali.

– Listhaug har en gyllen mulighet til å ta skikkelig avstand fra hetsen, sier Sumaya Jirde Ali.

Listhaug bør gå aktivt inn i de gruppene hvor hetsen ytres, mener hun.

– Hvis Listhaug skrev akkurat det hun sa i talen, i Facebook-grupper som «Sylvi Listhaug som Statsminister for nasjonen Norge», vil budskapet treffe enda bedre, sier Jirde Ali.

Listhaug bør gjøre enda mer, sier Sumaya Jirde Ali.

Anki Gerhardsen

Antakelig virker Jirde Ali som en person som aldri blir fornøyd, innrømmer hun.

– Men Listhaug har en gyllen mulighet til å ta skikkelig avstand fra hetsen som mange av dem som støtter henne, kommer med. Det kan hun gjøre enda bedre.

Jirde Ali reagerer også på at Listhaug nevnte jødehat i talen, men ikke hets rettet mot muslimer.

– AUF-leder Mani Hussaini hetses fordi man tror at han er muslim, selv om han er en ateist. Jødehatet er et problem, men vi har gode tiltak, løsninger og en handlingsplan på det området. Det samme kan ikke sies om det økende muslimhatet, sier Jirde Ali.

Les også intervju med Sumaya Jirde Ali: Listhaugs mest utskjelte kritiker.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden