Minerva

Listhaugs mest utskjelte kritiker

Da Sumaya Jirde Ali fikk en venninne fra Eritrea, likte faren det dårlig. – Han sa hun kunne forhekse meg, enda han ikke er overtroisk.

Bilde: Anki Gerhardsen

– Det er ikke mye rasisme i Norge. Sumaya Jirde Ali fra Somalia og Bodø tar litt selvkritikk.

Hun ga innvandringsminister Sylvi Listhaug huden full. Nå innrømmer 19 år gamle Sumaya Jirde Ali fra Somalia og Bodø at artikkelen «Sett deg ned, Listhaug» i Dagsavisen ikke er den beste hun har skrevet. Kritikken hennes av innvandringsministeren skapte stor debatt. Ungjenta fra Bodø som akkurat er ferdig med videregående, har markert seg som radikal samfunnsdebattant.

Og selv om Ali har gitt en del kjeft, har hun fått enda mer tilbake. Verst er oppmuntringene til vold og ren rasisme. Den kommer som epost og meldinger, og ikke minst i debattråder på tvilsomme nettsteder og i lukkede Facebook-grupper. En gruppe med 15 000 medlemmer er av de aller verste.

Vi kommer tilbake til dem. Men først må vi en tur innom julistormen.

– Han kritiserte meg for hvem jeg er

Oppgjøret med Fremskrittspartiets mest profilerte statsråd fikk etterspill i sosiale medier. Sosiolog og idehistoriker Halvor Fosli (56) fra Dalen i Telemark, forfatter og kjent som skribent og innvandringskritiker, mente at Ali var bråkjekk og at innvandrere helst ikke burde «kritisere de innfødte hardt og nådeløst».

Minervas Lars Akerhaug oppsummerte den kraftige ordvekslingen mens den ennå pågikk i juli under tittelen «Historien om en Facebook-krig».

– Du likte jo Foslis Facebook-post? sier Sumaya til meg.

Hun har registrert min «like» på en tråd der Fosli utdypet sin kritikk av henne.

– Ja, jeg er gammel og liker at Fosli skriver at det er bra om unge mennesker lærer seg noe og ikke bare belærer andre.

– Formen min kunne nok vært bedre. Men er jeg uttaknemlig når jeg bidrar med ekte politisk engasjement?

– Jeg vet jo at innlegget jeg skrev var mer følelsesladd enn faktabasert, sier Ali til Minerva. Vi har intervjuet henne på telefon i et par timer.

– Men jeg irriterte meg over Foslis veldig harde og krasse tone. Han startet ballet ved å si at jeg som innvandrer ikke burde kritisere de innfødte. Da kritiserer han meg på grunn av hvem jeg er, ikke hva jeg sier. Du skjønner hva jeg mener?

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Vil bli mer proff

– Ja, men hvis vi hadde en rødgrønn regjering og en rekke østeuropeiske innvandrere sa at næringsministeren var feig og burde kastes ut av regjeringskontorene, tror jeg mange ville reagert på det også. De ville synes det virket utakknemlig, slik Fosli er inne på. Skjønner du reaksjonen?

– Jo, jeg forstår det. Men igjen, hvorfor blir det å være kritisk stilt opp mot å være takknemlig? Det burde være omvendt. Jeg engasjerer meg for å gjøre Norge bedre.

– Jeg tror at det går mye på form. Flere ville nok akseptert kritikk om de ikke oppfattet den som uroposjonalt hard.

– Formen min kunne nok vært bedre. Men er jeg uttaknemlig når jeg bidrar med ekte politisk engasjement? Skal det avfeies med «ikke kom her, din svarting»? Det skurrer vel hos begge parter. Jeg tar selvkritikk etter debatten og skal prøve å bli mer profesjonell i min væremåte.

Fosli har selvsagt ikke brukt ordet «svarting» om uværet fra nord. Sumaya Jirde Alis harde tone kan virke som en avspeiling av retorikken som råder på deler av venstresiden. Men i så fall har den fått næring av ubehagelig mange grove angrep i offentligheten.

Reiste til Somalia

Sumaya forteller at de verbale overfallene på henne startet under debatten som fulgte da Listhaug satte spørsmålstegn ved asylinnvandrere som dro på ferie til hjemlandet. Sumaya svarte Listhaug med å fortelle at hun besøkte bestefaren i Somalia i 2015. Da var det gått 10 år side hun selv kom til Norge, og hun var 17 år gammel.

Hun forsøkte å forklare at slike reiser er innenfor regelverket, og at man har et sterkt menneskelig behov å se familiemedlemmer som er blitt igjen. Faren hennes kom til Norge alene i 2005, mens moren og Sumaya fikk familiegjenforening to år senere.

Bestefaren i Somalia døde året etter besøket. Nettstedet 24avisen, som ikke kan kalles en nettavis, lagde nyhetsoppslag (se bilde).

24avisen.coms oppslag om Sumaya Jirde Ali.

Skjermdump 24avisen.com

Innvandringsmotstandere tente på alle pluggene i debattfeltet. Antirasistisk senter anmeldte flere av dem til politiet.

Når vi snakker med Sumaya på telefon annen gang, begynner hun slik:

– God nyhet i dag: 24avisen er lagt ned! De har fulgt meg lenge og laget saker utfra ting jeg har skrevet i sosiale medier. Hver gang fikk jeg drapstrusler og ble hetset.

Dagen etter stortingsvalget beskrev hun sin egen reaksjon på hetsen slik i en FB-status (se under).

Hun viste fram et par grove personangrep. Statusen ble delt av 300 følgere.

– Er det mye rasisme i Norge?

– For meg, som ofte skriver om det, kan det oppleves som veldig mye. Men i virkeligheten er det ikke mye rasisme i Norge. Det skjer veldig mye rart ut fra rasistiske motiver, og det er et problem, men generelt er det ikke mye rasisme.

«Niggere»

Mens 24avisen var aktive, ble mange kritiske oppslag om Sumaya plukket opp av den lukkede FB-gruppen Fedrelandet viktigst, som har 15 000 medlemmer.

Minerva har gått gjennom rundt 150 av kommentarene under gruppens deling av oppslaget om Sumayas besøk i Somalia. En grov opptelling viser at 40 av dem var preget av rasende reaksjoner på reisen og krevde umiddelbar utkastelse eller innreiseforbud til Norge.

Rundt 20 innlegg angrep etnisitet og religion, og flere av dem omtalte innvandrere som «niggere». Nærmere 10 innlegg formidlet voldsantydninger, mens 10 handlet om «snylting» og trygd.

Et eksempel på hva som ble skrevet i FB-gruppen Fedrelandet viktigst under en post med 24avisens oppslag om Sumaya Jirde Ali.

Skjermdump fra den lukkede FB-gruppen Fedrelandet viktigst

Tradisjonell muslim

Sumaya husker såvidt at faren forsørget familien som sjåfør i hjemlandet. Han ble stanset av militsgrupper på landeveien, presset og etter hvert både banket opp og truet på livet.

Mens faren har lite utdannelse, avbrøt moren legestudiet da hun gikk gravid med Sumaya. Hun ble født i havnebyen Marka, to timer sør for hovedstaden Mogadishu, og vokste opp der.

Nå er faren bussjåfør i Bodø, hvor han kom som flyktning i 2003, og to år senere fulgte moren og barna etter. Nå er de seks søsken.

Sumaya forteller at foreldrene er sterkt troende muslimer. Begge har gjennomført pilegrimsferden (hajj) til Mekka.

Selv gikk hun på koranskole som jentunge i Somalia og senere i Bodø, og hun har lest Koranen på arabisk, norsk og engelsk.

– Du er også troende?

– Jeg ber, faster og gir penger til fattige (zakat). Men jeg vil vente litt før jeg drar på hajj. Du vet jo hvordan det blir. Når man reiser dit, blir man på en måte nyfødt. Jeg skal leve litt først.

– Noen tror jeg hater Listhaug. Det gjør jeg ikke.

Sumaya avbryter seg selv.

– Nei, det var egentlig en spøk. Jeg skal reise når jeg kan finansiere det selv.

– Ville du ramme en politisk motstander?

– Du stemte på Rødt i stortingsvalget, som var ditt første. Noen av dem som kritiserer deg, tenker kanskje at den skarpe og hyppige kritikken av Listhaug har sammenheng med at du står langt til venstre og ser på henne som en politisk motstander?

– Nei, svarer Sumaya.

– Mange vil mistenke det?

– Kanskje i de lukkede ekkokamrene. Jeg er ikke partipolitisk engasjert i det hele tatt, men stemte Rødt på grunn av asylpolitikken deres, selv om 20 000 asylsøkere i året kanskje er litt naivt. Og jeg liker Seher (Aydar, kurder og partiets 2. kandidat i Oslo, journ.anm.).

Sumaya Jirde Ali

  • Ferdig på videregående skole i vår.
  • Kommer med diktsamlingen Kvinner som hater menn i høst (Minotenk).
  • Med i antologien Skal liksom passet ditt bety noe (Minotenk).
  • Spaltist i Klassekampen.
  • Redaksjonsrådsmedlem i tidsskriftet Voks.
  • Planer: Studere statsvitenskap og kriminologi, internship i UDI, jobb i FN-organisasjonen UN Women.

– Noen tror jeg hater Listhaug. Det gjør jeg ikke. Jeg er imot verdiene og standpunktene hennes. For meg står de i motsetning til norske kjerneverdier.

Sumaya insisterer på at polemikken ikke skyldes uvilje mot Frp.

– Jeg har en veldig god venninne i Bodø som er medlem av FpU, og jeg har vært med henne på FpU-samlinger. Det samme gjelder Grønn Ungdom og de fleste andre: Jeg vil lære, og det gjør man ikke hvis du man holder sett til ett pari.

– Jeg ville ikke trodd at du har en bestevenninne i Frp?

– De som tar seg bryet med å spørre, får vite det.

– Dronningen har et ansvar

Flere av Listhaugs sterkeste tilhengere omtaler innvandringsministeren som ‘dronning’. Sumaya mener det følger ansvar med tittelen.

– Hadde du godtatt at noen kalte deg ‘konge’ og samtidig ønsket en annen person skutt? Det tror jeg ikke. Da forstår jeg ikke hvorfor man ikke tar ansvar og sier i mediene at man tar avstand fra trusler eller at man ikke vil ha støtte fra noen på slike premisser.

Ali mener hun har forsøkt å ansvarliggjøre Listhaug og hennes statssekretær Espen Teigen. Teigen ba henne anmelde truslene.

– Blir jeg beroliget? Jeg vet jo at Listhaug ikke står for hets og trusler. Ikke Teigen heller. Så jeg trenger ikke å bli overbevist. Men det trenger de som skriver dette. Det er de som må få et klart signal om hvor grensen går, og ingen er bedre til å fortelle dem det enn nettopp Listhaug.

Fra forsiden