Nyhet

– Lite tillitvekkende svar fra SSBs direktør

– Hvis noen nå kan tenke seg at endringene i SSB har et politisk siktemål, så er debatten tapt, sier Sandvik.

Bilde: Helge Hansen / Montag

– Nå må SSB og direktør Christine Meyer spille med ekstremt åpne kort, sier redaktør Hilde Sandvik.

– SSB har et ansvar for å vise at slike teorier ikke er holdbare, sier Hilde Sandvik, som er sjefredaktør i det nordiske nettmagasinet Broen.xyz og tidligere redaktør i Bergens Tidende.

Sandvik refererer til antydningene fra Jon Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsmann, om at SSB bevisst holder tilbake informasjon om kriminalitet og innvandring, og at byrået gjør det for å styre utviklingen i Norge.

Bakgrunnen for saken er at Erling Holmøy, som blant annet har jobbet med de såkalte «innvandringsregnskapene», ikke får forske mer i SSB, som Minerva kunne melde i forrige uke.

– Jeg er generelt svært skeptisk til alt som minner om konspirasjonsteorier, og her er det helt åpenbart at SSB har mange grunner til å gjøre omorganiseringer internt, sier Sandvik.

Klart det blir spekulasjoner

Sandvik er likevel kritisk til hvordan SSB har håndtert debatten om omorganiseringen.

– Uansett hvordan man vrir og vender på det, vil kostnadene ved arbeidsinnvandring og asylinnvandring være et av de viktigste politiske spørsmålene i flere tiår framover.

Norge vil bli mer heterogent, og det vil bli et helt annet press på økonomien, og da vil slike spørsmål være betente i veldig lenge, påpeker Sandvik.

– Det krever sin kvinne å gi gode nok svar.

Sandvik mener at Norge enn så lenge har ligget veldig langt framme i nordisk sammenheng, fordi vi har hatt forskningsmiljøer på SSB som har gjort en jobb som forskere i Sverige ikke har kunnet gjøre, og som forskere i Danmark har gjort i mye mindre grad.

– Når det nå kan se ut til at SSB bygger ned miljøet som forsker på innvandring, er det klart at det vil komme spekulasjoner om politiske motiver for endringene, sier Sandvik.

Les også intervju med forskerne Arnfinn H. Midtbøen og Kjetil Storesletten, samt Aftenpostens Trine Eilertsen, om Helgheims uttalelser: Mener Frps antydninger om SSB har konspiratorisk islett.

Når SSBs beslutninger blir omstridte, er det usedvanlig viktig at SSB-ledelsen og direktør Christine Meyer forklarer skikkelig og ryddig hvorfor omorganiseringen har vært nødvendig, og at Meyer beroliger de som mistenker at det vil bli mindre innvandringsforskning, mener Sandvik.

– Det krever sin kvinne å gi gode nok svar, og foreløpig mangler det litt. SSB og Meyers svar har ikke vært tilstrekkelig beroligende, mener Sandvik.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Etterlater spørsmål

Christine Meyer ga sitt første intervju om saken til Aftenposten i går.

– Meyer gir interessante svar i intervjuet, men også en del ikke-svar, mener Sandvik.

Dette mangler i Meyers svar, ifølge Sandvik:

«Det har vært overraskende høyt trykk. Vi har holdt på med denne prosessen lenge. Det har også vært meningsbrytninger tidligere i media. Kanskje jeg var naiv, men jeg trodde vi nå var over i en annen fase. Vi implementerer nå de beslutningene vi har tatt», sier Meyer.

– Det er et lite tillitvekkende svar, mener Sandvik.

– Man trenger ikke å ha vært lenge i norsk samfunnsdebatt for å skjønne at det blir trykk i forbindelse med slike endringer. Vet man det ikke, så tar man ikke saken seriøst, eller så har man ikke fingeren på pulsen. Meyer sier at prosessen har kommet langt, men det har vært veldig lite oppmerksomhet mot de endringene som skjer i SSB, før nå, sier Sandvik.

– Spørsmålene kan bidra til mistenkeliggjøring.

Når Meyer blir konfrontert med SSBs innvandringsregnskap, svarer hun at det er «viktig at det er best mulig» og «at det er metodisk godt, slik at vi kan gi ut gode analyser».

– Meyer antyder at innvandringsregnskapene er metodisk svake, men hun gjør det med en antydningens kunst som etterlater mange ubesvarte spørsmål, sier Sandvik.

– Mener hun at Holmøy ikke har vært god nok metodisk? Eller sikter hun til noe annet? Spørsmålene kan bidra til mistenkeliggjøring, og da må Meyer spille med ekstremt åpne kort, sier Sandvik.

Må svare ekstra presist

Bakgrunnen for debatten er alvorlig, mener Sandvik. Det er velkjent at Christine Meyers ektemann, Victor D. Norman, mener at innvandring er lønnsomt for norsk økonomi.

– Konspirasjonen om at Meyer egentlig går Normans ærende og bare agerer på vegne av sin mann, er håpløst kjønnet. Men når den finnes, må hun være ekstra presis og kontant, sier Sandvik.

– Folk tror det de vil tro.

Sandvik er generelt skeptisk til begrepet om «svenske tilstander».

– Men hvis det er noe som har kjennetegnet svensk politikk de siste 10 årene, så er det ønsket om å stemple og drive motparten ned i skyttergraven. En av måtene man har gjort det på, har vært ved å etterlate flere ubesvarte spørsmålet i diskusjonen rundt innvandring.

I Sverige ville det for eksempel ha vært politisk umulig å lage et innvandringsregnskap, noe som har ført til veldig stor polarisering av debatten, mener Sandvik.

– Hvis noen nå kan tenke seg at endringene i SSB har et politisk siktemål, så er debatten tapt. Mistanken åpner for så mange alternative teorier, og folk tror det de vil tro.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden