Litt verdighet i verdighetsdebatten, takk!

De som har IQ nedenfor grensen for utviklingshemming, er ikke vesener fra en annen planet. De er mennesker som oss.

Publisert Sist oppdatert

Aksel Braanen Sterri og Elin Ørjasæter har fått god plass i Minervas nettutgave for å beskrive hvordan de mener livet med Downs syndrom må være for personen selv og for familiene. Det kan ikke få stå uimotsagt.

Sønnen min er 6 år og synger i kor. Han er blitt overraskende flink til å synge. Teksten husker han også. På øvelsen vet han akkurat hva han skal gjøre. Det er han som er streng med meg, og retter på meg hvis jeg ikke gjør akkurat sånn som dirigenten viser at vi skal gjøre. Jeg er med ham fordi han kan bli engstelig, han er avhengig av å ha meg i nærheten for å føle seg trygg, selv om han elsker dirigenten og koret. Til høsten skal han begynne på skolen. Der må han ha ekstra hjelp. Vi tror likevel at han kommer til å trives. Han kan lese korte ord og har begynt å skrive bokstaver. Engelsk synes han er kjempestas! Han kan mange engelske ord, og bruker dem i hverdagen for gøy.  

Jeg har en idé, sa sønnen min for et par dager siden. Vi kan ringe til tante og be om at hun kommer på besøk! Det gjorde vi. Tante ble glad, og vi gleder oss til hun skal komme i kveld. Sønnen min er veldig glad i alle slektningene sine og familien sin. På hverdagene, når jeg står og lager middag og han kommer hjem fra barnehagen etter å ha blitt hentet av sin far, roper han: «Jenta mi! Mamma! Å, endelig!» Lørdag og søndag morgen står han og jeg opp tidlig. Da sitter vi på kjøkkenet og spiser frokost og venter på en annen som vi elsker høyt: storebror, som også heldigvis ikke sover så lenge. Storebror får da en velkomst som jeg tror få 10-åringer er forunt en lørdag klokken 07.00.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her