MH17 – nedskytingen som endret alt

Denne uken er det fire år siden et malaysisk fly ble skutt ned over de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina. Fire år senere nekter Russland å samarbeide til tross for at sporene peker dit.

Publisert Sist oppdatert

17. juli 2014. Et malaysisk fly er i ferd med å passere over Øst-Europa på vei til Kuala Lumpur. Det er snart halvannen time siden flyet tok av fra Amsterdam, de 298 passasjerene har vært i lufta i litt over en time. Flyet er i marsjhøyde, sikkerhetsbeltene er løsnet. Kanskje har personalet begynt å servere kaffe og lunsj.

Flyet er i ferd med å bevege seg inn over Donbass i Øst-Ukraina, et område som siden april har vært i konflikt med de nye myndighetene i Kiev. Donbass har vært kjerneområdet for den avsatte presidenten Viktor Janukovytsjs Regionparti. Med sin tungindustri og gruvedrift betrakter det seg som det økonomiske lokomotivet i Ukraina. Mange er negative til Euromaidanrevolusjonen, som de betrakter som dominert av folk fra vest- og sentral-Ukraina. Samtidig har nabolandet Russland spilt en viktig rolle i å puste til misnøyen, i tillegg til å levere våpen og mannskaper. Ledelsen i de nye «folkerepublikkene» i Donetsk og Luhansk domineres også av russere, flere av dem med tilknytning både til myndighetene og til høyreekstreme og ultranasjonalistiske miljøer. Til tross for dette har ikke flytrafikken blitt omdirigert, selv om man har fått beskjed om å holde seg over 32 000 fots høyde.

Litt før klokken halv to mister bakkemannskapet plutselig all kontakt med flyet. Kort etter faller det ned i en hveteåker nær den russiske grensen. Undersøkelser viser senere at det har blitt truffet av en rakett fra et sovjetisk luftvernmissilsystem av typen Buk-M1, som har eksplodert like ved cockpiten, bombardert skroget med fragmenter og fått det til å mer eller mindre falle fra hverandre. Alle de 298 passasjerene er døde.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS