Politikk

– Av og til må hensynet til kjernevelgerne vike til fordel for samarbeidsklimaet

– Mange venstrefolk har hatt veldig lyst til å si både det ene og andre om Sylvi Listhaug, forteller Rotevatn.

Bilde: Venstre / Sveinung Bråthen / Flickr [CC BY-SA 2.0]

Sveinung Rotevatn kom ikke inn på Stortinget. Men han mener Venstre nå er særdeles godt posisjonert, og han maner til sivilisert oppførsel på borgerlig side.

– Kondolerer med tapet av stortingsplass, som først ble helt klart i dag. Hva føler du nå?

– Det føles litt tungt og kjipt, svarer Sveinung Rotevatn.

– Det er ikke kjekt å miste plassen, som jeg har jobbet så hardt og lenge for å beholde.

– Men det jeg først og fremst jobbet for, var at Venstre skulle klare sperregrensen, og jeg føler at min innsats bidro til det. Jeg er veldig glad på vegne av partiet.

– Hva er planene dine de neste månedene?

– Jeg skal skrive en masteroppgave i juss, og jussen åpner for mange jobbmuligheter. Jeg skal nok klare meg, svarer Rotevatn.

– Du har vært en viktig mann i Venstre for mange av oss mer liberale. Hva er din framtid i partiet?

– Man skal ikke være bekymret for det liberale Venstre, sier Rotevatn.

– Dessuten er jeg fortsatt i partiet. Jeg sitter i sentralstyret og var senest på møte der i går, og jeg skal fortsette å gjøre mitt i Venstre. Men ikke som stortingsrepresentant.

Stiller du igjen?

– Ring meg igjen om tre år, svarer Rotevatn.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Sittet på hendene

–  I fylket ditt, Sogn og Fjordane, gikk Venstre tilbake 2,3 prosent og Frp tilbake 0,9. I nabofylket Møre og Romsdal, hvor Sylvi Listhaug toppet Frps liste, gikk Venstre tilbake 2,1 prosent og Frp fram 2,2 prosent. Har konflikten mot Frp og Listhaug vært klok for Venstres del?

– For det første mener jeg ikke at vi har kjørt opp noe konflikt. Tvert imot, sier Rotevatn.

– Det er mange venstrefolk som har sittet litt på hendene sine de siste ukene. De har hatt veldig lyst til å si både det ene og andre om Sylvi Listhaug, men de har latt være.

– Det jeg kan konstatere, som er interessant, er at mens vi har gjort et relativt dårlig valg på Vestlandet og gått tilbake i alle fylker, så har Høyre og Frp gjort et godt valg. Så det er tydelig at Vestlandet ønsket en borgerlig regjering.

– Det synes for meg som om KrF har hatt betydelige uenigheter internt om veivalg videre.

– Hva mener du med at venstrefolk har sittet på hendene?

– Det har vært en sterk vilje i Venstre til å ivareta en enighet på borgerlig side, og å klare oss gjennom valgkampen sammen. Men mange av de tingene Listhaug har sagt, har gjort det veldig vanskelig. Likevel klarte vi det, og det tror jeg var nødvendig. Det er bare de rødgrønne som vinner på konflikt på borgerlig side.

Les også: Holmenkollen og Frogner Høyre reddet Venstre.

– KrF har vært skarpere i kritikken av Listhaug. Har de vært for kritiske?

– Det synes for meg som om KrF har hatt betydelige uenigheter internt om veivalg videre. Dette er rett og slett KrFs hovedutfordring, og slikt er alltid vanskelig i et parti. Men nå landet de på borgerlig side til slutt, og det tror jeg var bra for borgerlig side.

Listhaug og Sandberg

«Venstre må gå inn i regjering», skrev Ingebjørg Sofie Larsen på Minerva etter valget, og Alfred Bjørlo sa det samme til Aftenposten. Hva er din kommentar?

– Vi skal ta oss tid til å diskuter veien framover i partiet. Velgerne har i hvert fall – igjen – plassert Venstre i en veldig viktig posisjon på Stortinget. Jobben vår er å finne ut hvordan vi i størst mulig grad kan omsette det mandatet til politisk gjennomslag.

– Da passerer man en grense man ikke bør passere.

– Hva tror du er den ideelle, mer langsiktige løsningen for å bygge en sterk og troverdig styringsallianse på borgerlig side?

– Vi har klart det ganske godt nå. Vi har blitt gjenvalgt, og vi har egentlig et stort flertall. Det har knapt skjedd før. Det som nå er viktig, er at de borgerlige partiene snakker sammen på en sivilisert måte, og at vi ikke skaper unødvendige konflikter. Når man begynner å karakterisere hverandre og snakke nedsettende, da passerer man en grense man ikke bør passere.

Les også: KrF har avgitt klart flest velgere til Høyre og Frp.

– Da tenker du på Sylvi Listhaugs karakterisering av Knut Arild Hareide?

– Ja, for eksempel, svarer Rotevatn.

– Er det andre eksempler?

– Per Sandberg hadde også et utfall mot KrF for et par år siden. Den typen ting må en bare la være. Av og til må hensynet til kjernevelgerne vike til fordel for samarbeidsklimaet.

Andre valg på rad

– Etter partisplittelsen i 1972 har Venstre vært under sperregrensen åtte ganger og over fire ganger. Hva gjør det med partiet, og med folk i det, at sperregrensen hele tiden er der?

– Ingen kjenner sperregrensen bedre enn Venstre. Den er et spøkelse som henger over oss, og det sier litt om hva slags prestasjon Venstre nå har klart, svarer Rotevatn.

– I et historisk perspektiv er det helt nytt.

– Vi er over sperregrensen for andre valg på rad. I et historisk perspektiv er det helt nytt. Det har ikke skjedd siden før partisplittelsen.

– Trine Skei Grande skal ha mye av æren for resultatet. Vi har gjennomført en god valgkamp hvor det er lagt ned et voldsomt arbeid på grasrota, og nå er vi særdeles godt posisjonert til å få innflytelse på Stortinget i neste periode, avslutter Rotevatn.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden