Mediekritikk

Tvilsomme påstander om Maidan-revolusjonen

De falne fra Maidan-revolusjonen 20. februar 2014 minnes på toårsdagen.

Bilde: Creative Commoms CC0

Klassekampen videreformidler ukritisk påstander om at georgiske snikskytere skjøt på alle parter under Maidan-revolusjonen i Ukraina i 2014. Historien er lite troverdig.

Konflikten i Ukraina står i første rekke i Russlands propaganda-krig mot Vesten. Samtidig er det klart at det også finnes betydelig høyreradikale krefter i ukrainsk politikk, og blant dem som slåss mot pro-russiske og russiske soldater i Øst-Ukraina.

En sentral del av den russiske fortellingen om Ukraina er at det var fascistiske krefter, støttet at utlandet, som sto bak demonstrasjonene og opprøret på Maidan-plassen i februar 2014, og at store deler av volden der ble utført eller fremprovosert av disse kreftene, ikke det russiskvennlige regimet til Viktor Janukovitsj.

Den siste omdreiningen i fortellingen om hva som skjedde på Maidan-plassen er en kort italiensk dokumentarfilm. Den ble sendt på den Berlusconi-eide Kanal 5 den 15. november i programmet Matrix, og er laget av journalisten Gian Micalessin. Her gjentas i hovedsak gamle påstander, som jeg ikke går inn på her, men de som er interessert kan sjekke disse hos nettstedet StopFake.org, som har spesialisert seg på å ettergå russisk propaganda.

Men det fremkommer også noe nytt, nemlig en påstand om at tre navngitte georgiere ble sendt av den tidligere georgiske presidenten Saakasjvili for å delta i skytingen og drapene på plassen.

Disse påstandene er så videreformidlet av i hovedsak russiske og russiskvennlige medier verden over. I Norge dreier det seg om steigan.no, Norgesavisen (med Bjørn Nistad som sannhetsvitne), Hanne Nabintu Herland – og Klassekampen, gjennom en to siders artikkel skrevet av Peter M. Johansen 25. november. (Johansen er tidligere kritisert for sin dekning av konflikten i Venezuela av blant annet Leif Marsteintredet og flere andre hos Minerva).

Bortsett fra at han oppgir koblingen til den Putin-vennlige Berlusconi, kommer ikke Johansen med noen kritiske innvendinger til innholdet i filmen.

Han skriver:

”En italiensk dokumentar knytter georgiske leiemordere til drap på Maidan-plassen. Hensikten skal ha vært å skape kaos for å styrte president Viktor Janukovitsj. Tre av georgierne – Kvaratskelia Zalogy, Koba Nergadze og Alexander Revazisjvili – ble rekruttert av Mamuka Mamulasjvili, den militære rådgiveren til Georgias tidligere president Micheil Saakasjvili. De ble brakt til Kiev med falske identiteter og pass via Skopje i Makedonia.”

Falske pass og identiteter kan forklare at det ikke er mulig å finne spor av de tre georgierne i Ukraina. Eller det kan skyldes at de rett og slett ikke var der. La oss se på den angivelige rekrutteringen av Koba Nergadze. Han påstår at han ble rekruttert i den georgiske hovedstaden Tbilisi og viser frem et dokument som skal bevise dette. Som  StopFake påviser har dette dokumentet flere skrivefeil og er utstedt av ”Security Service of Defendse”, et organ som de ikke kan finne spor av. (Min artikkel er basert på den tyske versjonen. Siden da er også en engelsk versjon publisert.)

”Ifølge de tre georgierne var Mamulasjvili aktivt med å organisere og væpne snikskyttere da situasjonen tilspisset seg i begynnelsen av februar. Den amerikanske offiseren Brian Christopher Boyenger, trent snikskytter fra 101st Airborne-divisjonen, hadde kommandoen. Han dro seinere til fronten i Donbass i Øst-Ukraina med «Den georgiske legionen».”

StopFake viser at Filmklippet der Matrix viser Boyenger sammen med Mamulasjvili er fra en pressekonferanse i 2016, der Boyenger forteller at han først kom til Ukraina i 2015.

”Revazisjvili kjenner seg igjen på filmkutt fra Maidan som beviser at han var der da Volodymyr Parasyuk kveld etter kveld sto på podiet og oppfordret til væpnet kamp mot Janukovitsj.”

Dette er det eneste beviset som legges frem for at de tre georgierne faktisk var i Kiev. Men som BBC Monitor kan påvise, var det en annen mann som var på filmkuttet der Revazisjvili angivelig ”kjenner seg igjen”. Filmkuttet stammer for øvrig fra den Kreml-vennlige TV-kanalen Life.

Filmklippet som skal bevise at Revazisjvili faktisk var der han sier, er ikke med i TV-versjonen av Matrix-programmet, bare i YouTube-versjonen. BBCs Stephen Ennis, en Russland-ekspert, skriver: “Clearly, Revazishvili is an unreliable witness. It also means that the only piece of corroborating evidence adduced by the film to place him in Kiev at the time of the Maidan protests turns out to be bogus.”

”De tre georgierne som har hatt tilknytning til Saakasjvilis sikkerhetstjeneste og parti, forteller hvordan de først ble vitne til at det ble skutt mot demonstrantene fra Hotel Ukraina og fra musikkonservatoriet. Den 20. februar ble de selv beordret til å fyre løs mot alt og alle, på sikkerhetsstyrken Berkut, politiet og demonstranter.”

Dette har vi altså bare deres egne ord for. I filmen til Micalessin vises det klipp innenfra Hotel Ukraina, som angivelig skal vise snikskytere. StopFake har funnet klippet, som stammer fra den russiske propagandakanalen RT, og ikke forteller noe om hvem som er med i bildet. De er imidlertid utstyrt med luftgevær og Glock-pistoler med gummikuler, ifølge StopFake.

”Georgieren Revazisjvili forteller i filmen at han spurte Saakasjvilis tidligere militærrådgiver Mamulasjvili hvem han skulle skyte på og hvorfor. Ifølge Revazisjvili svarte Mamulasjvili, som kom til Hotel Ukraina da skytningen pågikk, at «hvem og hvor ikke spilte noen rolle, du må bare skyte for å skape kaos». Hensikten var ifølge Mamulasjvili å sikre at Janukovitsj ikke ble sittende til neste presidentvalg.”

Mamulasjvili benekter på det sterkeste at han befant seg i Ukraina på denne tiden. Han dro dit først etter februar-revolusjonen. Det fremgår fra den samme pressekonferansen som Matrix viser klipp fra. Det kan jo være at han lyver, men vi mangler andre vitner på at han har vært der på den tiden.

Sannheten er ofte vanskelig å fastslå når omstendighetene er kaotiske som her, men dette er tynne saker. Klassekampen burde ha utvist mer kritisk distanse til de påstandene avisen her videreformidler.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden