Minerva

«Maktspilleren Giskes tid er over. Det blir ingen ro før han er ute»

Arbeiderpartiet må røske opp i partikulturen, skrev Ivar Staurseth.

Bilde: Wikimedia Commons / Johannes Jansson/norden.org

Topp 5 på Minerva i desember: Arbeiderpartiet må sende et signal til ungdommen, skrev Ivar Staurseth og ble mest lest.

1. «Hvor mange visste?», av Ivar Staurseth.

Som om valget ikke var en vond nok opplevelse for Arbeiderpartiet, skrev Dagens Næringsliv 13. desember den første saken om at Ap-ledelsen hadde fått varsler om upassende varsler om Ap-nestleder Trond Giske. Siden har «Ørnen blant partiene» vært en vaklevoren kråke, skrev Ivar Staurseth, som etterlyste lederskap: «Oppryddingen over nyttår bør røske opp i partikulturen som gjorde det mulig for Giske å holde på slik.»

Det ekstraordinære sentralstyremøtet som pågår akkurat nå i Arbeiderpartiet, kan kanskje gi en første pekepinn på om Staurseth før ønsket innfridd.

2. «Generasjon snøfnugg», av Ivar Staurseth.

Staurseth var i form i desember. I denne kommentaren tok han tak i et pussig tall: 74 prosent av britisk ungdom blir krenket av å bli kalt snøfnugg: «Hvorfor har vi for første gang på flere tiår fått ungdom som er mer krenket, rystet, sjokkert og konform enn den eldre garde?»

Ungdommen kunne godt lære litt av gamle radikalere, homobevegelsen, pønkerne og ironigenerasjonen, skriv Staurseth: «Enkelte ble maoister, og mye av dette perverterte til det ekstreme. Men det var da provokasjon og ikke sårhet, for fanden.»

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

3. «Velkommen, statsminister Tajik!», av Nils August Andresen.

Giske er kanskje på vei ut, men arbeiderpartitragedien slutter ikke med det: «Spørsmålet er om det holder at Giske går. Jonas Gahr Støre står svekket igjen som partileder etter denne saken. Etter en dårlig valgkamp, et katastrofalt valg og dårligere målinger deretter sto han ikke sterkt fra før», skrev Nils August Andresen. Og hvem skal ta over om også Støre forsvinner?

Verken Anniken Huitfeldt, Marianne Marthinsen eller Jette Christensen lever opp til Minerva-redaktørens standarder, hvilket etterlater én kandidat: Hadia Tajik.

4. «Høy på Met», av Nils August Andresen.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) skal skifte navn til Storbyuniversitetet, eller OsloMet, som det skal hete på engelsk. Andresen la lite mellom:

«Navnet OsloMet skjemmer HiOA, og vil gjøre det i lang tid. Det er ikke bare fordi vi i mange år ikke vil være i stand til å nevne institusjonen uten å tenke på metamfetamin. Dette har sikkert HiOA tatt høyde for i sin sikkert på sitt vis grundige prosess. Her har det formodentlig vært både fokusgrupper og det som verre er. Det er også fordi det speiler en selvforståelse som ikke bare er pompøs, men også trendy, i den verste betydningen av ordet.»

5. «Håpløs uttalelse fra Robert Mood», av Eirik Løkke.

Robert Mood, forsvarsveteran og fersk president i Norges Røde Kors, Robert Mood sa at Sylvi Listhaug «er mer skremmende» enn Vladimir Putin. Løkke påpekte noe som kan synes åpenbart: Man må skille mellom dem som står for demokratiske verdier, og dem som ikke gjør det.

«Når Robert Mood ikke evner å være krystallklar på dette skillet, så bidrar han til å undergrave demokratiske verdier i en tid da det motsatte er maktpåliggende.»

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden