Nyhet

– Mange av Sps velgere og tillitsvalgte er mer borgerlig orientert enn de sentrale tillitsvalgte

Senterpartiet krangler med de borgerlige i rikspolitikken, men samarbeider ofte lokalt med høyresiden.

Bilde: Senterpartiet / Flickr

Senterpartiet kritiserer regjeringens sentraliseringsiver, men samarbeider ofte med høyresiden i lokalpolitikken.

Tidligere denne uken meldte VG at Erna Solberg ønsker mer lokalt samarbeid med Senterpartiet. Utspillet kommer før kommunevalgkampen i 2019.

– Jeg synes samarbeid med Senterpartiet både er naturlig og spennende og jeg anbefaler alle våre politikere å ta en kaffekopp med Senterparti-ledere lokalt i våre kommuner, for å diskutere politikk og muligheter før kommune- og fylkestingsvalget neste høst, sa Solberg til VG.

Tone Sofie M. Aglen er kommentator i Adresseavisa. Foto: Privat

Tone Sofie Aglen er kommentator i Adresseavisa. Hun påpeker at mye av Senterpartiets fremgang er bygget på kritikk av regjeringens reformer og det SP kaller en «sentraliserende politikk». Samtidig samarbeider Sp og Høyre ofte lokalt.

–  I mange kommuner er Ap og Sp i realiteten hovedkonkurrenter, og Sps vei til makt går gjennom samarbeid med de borgerlige. Dette fordi Ap ofte er det største partiet og sjelden vil gi fra seg ordføreren til et mindre parti. Det har Høyre mindre problemer med.

– Jeg tror Sp har som mål å bli det største ordførerpartiet ved kommune- og fylkestingsvalget, noe de har gode muligheter for dersom Ap fortsetter å slite på målingene.

Hovedkonkurrent i retorikken

Hun tror vi kan  få en valgkamp der Høyre er Sps hovedkonkurrent i retorikken, men at de samarbeider ofte lokalt.

– Derfor er Sp så opptatt av å holde nesten vanntette skott mellom rikspolitikk og lokalpolitikk.

– Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet  sa på TV2 Nyhetskanalen mandag at det er 30 år siden SP og Høyre var i regjering og at bruddet da var smertefullt. Hun sa at avstanden har blitt større. Er det representatiuvt tror du, eller representerer hun en venstrefløy i SP?

– Mitt inntrykk er at mange av Sps velgere og tillitsvalgte er mer borgerlig orientert enn de sentrale tillitsvalgte. En skal ikke snakke med mange Sp’ere i gamle Nord-Trøndelag for å høre langt mer positiv holdning til Høyre enn Marit Arnstad gir uttrykk for. Høyrefolk oppfatter ofte Sp’ere som mer pragmatiske og lettere å samarbeide med lokalt enn i rikspolitikken, hvor avstanden for øyeblikket virker stor, sier Aglen.

– Tror du Erna Solbergs utspill er en prøvesten for et eventuelt nasjonalt samarbeid? Er det i så fall en erkjennelse av at Høyre, Frp, Venstre og Krf kanskje ikke er nok til å sikre gjenvalg i 2021?

– Jeg tror Sp vil følge nøye med på hva som skjer med Ap. Dersom Ap fortsetter å slite på målingene og venstresida ved SV, Rødt og de Grønne vokser, vil nok Sp bli både ubekvemme og utålmodige i det selskapet. Sp er alltid opptatt av å søke makt og vil manøvrere seg deretter, sier Aglen.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

Tre gode regjeringsalternativer som vi dessverre ikke får etter valget

Mye tilfelles med Frp

Hun viser også til at Senterpartiet og Fremskrittspartiets velgere har mer til felles enn de kanskje liker.

– De har begge en overvekt av eldre og menn i distriktene. De deler også preferanser på spørsmål som rovdyr, miljøforvaltning, bensinpriser og innvandring. Vi ser at begge lekker til hverandre når de sitter i regjering.

Tror på Sp-samarbeid

Sigbjørn Aanes er tidligere statssekretær ved Statsministerens Kontor (SMK) og jobbet tett opp mot Erna Solberg. Han er i dag i First House.

– Jeg tror det er stor mulighet for at det blir samarbeid med Senterpartiet i flere kommuner etter lokalvalget i 2019, og helt uavhengig av det parlamentariske grunnlaget på Stortinget. Selv om Sp har valgt rødgrønn side nasjonalt er det mange steder i landet et tydeligere sentrumsparti, og noen deler også på borgerlig siden.

– Det er lenge igjen til valget, men mye kan tyde på at vi får et noe svekket Arbeiderparti, dermed vil det også av den grunn kunne åpne seg muligheter hvor også Senterpartiet er med i et sentrum-Høyre samarbeid. Trøndelag er et god eksempel på hvor Høyre kan være avhengig av Senterpartiet for å komme i posisjon.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden