Debatt

Josef, Maria og Jesus rømte for livet til Egypt. Nå utvandrer mange kristne fra regionen.

Av vestlige medier var det bare BBC og the Guardian som var tidlig ute med å nevne det ferske terrorangrepet på egyptiske kristne, skriver Sophie Matlary.

Bilde: Pixabay

De kristne frykter for sin fremtid.

Sist uke ble den koptiske befolkningen i Egypt rammet av terror. Syv personer mistet livet da en buss på vei til et av klostrene i den egyptiske ørkenen ble rammet av et angrep. ISIL hevder at det var de som utførte angrepet. Egyptiske myndigheter har tatt livet av 19 islamistiske militanter som trolig stod bak.

ISIL sine angrep på Egypts koptiske minoriteter er noen av de mest mest brutale religiøse massakrene i nyere tid. 53% av ISIL sine angrep i 2018 har vaert rettet mot koptiske minoriteter ifølge Global Extremism Monitor (Tony Blair Institute for Global Change).

Egypt og spesielt storbyene i Egypt er multietniske og multikulturelle samfunn, der man ikke ser store forskjeller på kristne og muslimer om man ikke spesifikt leter etter dem; eksempelvis ved å se etter det lille korset som er tatovert på alle koptiske kvinner og menns håndledd. Eller ved å legge merke til hvilke butikker som holder stengt søndag, selv om den offisielle hviledagen i landet er på fredag.

Mange av mine koptiske og muslimske venner drikker stella (egyptisk øl), heter Yusuf eller Josef, går på katolske barne og ungdomsskoler drevet av franske nonner eller jesuitter, og feirer både Ramadan og Christmas. Under den muslimske fastemåneden følger koptere feiringen med sine muslimske naboer og kollegaer, og måneden er en viktig høytid for alle. I det hele tatt vises de stor respekt for andres religion, og for hellige høytider samt annerledes praktisering av tro.

Egyptere er som grekere, afrikanere, arabere og bedouinder under ett tak, uten at de egentlig er noen av delene fult ut – samfunnsdiversitet lever altså godt her, noe som gjenspeiles i måten egyptere behandler hverandre på, med aksepterende og empatiske holdninger overfor hverandre mesteparten av tiden.

Kristne i Midtøsten utgjør 5 % av befolkningen. 10% av Egypts befolkning er kristne i et land med cirka 90 millioner innbyggere. Ordet ‘kopt’ kommer fra det greske ordet ‘aigyptos’ – noe som har gitt oss ‘Egypt’. Som hele Nord-Afrika var Egypt kristent og jødisk før det ble muslimsk. Koptere følger den ortodokse kirke og kalender, samt at de følger en relativt sett strengere praktisering av kristendommen enn vestlige kristne. Det vil si at de faster 210 dager av 365 i året, hvor de ikke spiser eller drikker fra morgen til kveld. For kristne verden over er Midtøstens kristne minoriteter verdifulle, da de lever i områdene hvor det hevdes at Jesus levde. Matteusevangeliet beskriver at det var til Egypt Josef tok med seg Maria og Jesus da de flyktet fra Israel.

Det at de kristne minoritetene er terrormål i Egypt, skyldes i stor grad at ytterliggående islamister ønsker å destabilisere Egypts grunnleggende samfunnsorden, samt at det finnes svært mange fattige i Egypt, både på kristen og muslimsk side. På grunn av sosiale problemer oppstår ofte konflikter i lokalsamfunn som løses ved eksplosiv konflikt mellom kristne og muslimske familier, uten at religion egentlig har vært årsaken til konflikten.

Men disse angrepene er små i forhold til de større angrepene som har krevd et hundretalls koptiske liv i fjor og i år. Disse angrepene er helt klart religiøst motiverte angrep. ISIL sine angrep rammer dessuten turistindustrien, idet mange vestlige kristne ikke tør reise hit. Det er derfor overraskende at angrepene på koptere ikke får mere oppmerksomhet verden over. Massakrene utføres av en terrorgruppe som rammer alle typer samfunn i Europa og i Midtøsten.

For eksempel er det bare BBC og the Guardian som har vært tidlig ute med å nevne angrepet, 48 timer etter at det skjedde. Hvorfor Vesten ikke skriver mer om massakrene er vanskelig å si, men det internasjonale samfunn agerte ikke da ISIL massakrerte de kurdiske Yazidiene i fjor, og vil trolig ikke agere når kopterne blir det heller.

Lik Maria, Josef og Jesus som rømte for livet sitt til Egypt, utvandrer mange kristne egyptere nå til Europa og til USA, med frykt for sin fremtid i regionen.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden