SPALTIST

Luthersk antropologi kan synes å være lite håpefull, men den er en hjelp til å forstå komplekse fenomener, der mennesket ikke entydig kan karakteriseres på bakgrunn av gruppetilhørighet, skriver Ivar Bu Larssen.

Rasisme og lysten til det onde

Erkjennelsen av at fremmedgjøring og adskillelse er en del av menneskets grunnvilkår er en hjelp til å forstå rasismen som et universelt problem.

Publisert

Atle Antonsens famøse utfall mot Sumaya Jirde Ali på Bar Boca har aktualisert debatten omkring rasisme som samfunnsproblem. Det er umulig å komme bort fra at episoden både fremstår og ble erfart av Jirde Ali som ufiltrert rasisme. Bortsett fra støtte fra «the usual suspects» i kommentarfelt på sosiale medier, har Antonsen blitt møtt med massiv fordømmelse.

Spørsmålet er om episoden må betraktes som et av utallige lignende eksempler, som symptom på at vi lever i et rasistisk samfunn, eller om den representerer unntakene i et liberalt og tolerant samfunn der etniske minoriteter ivaretas og i hovedsak blir møtt med respekt fra majoritetsbefolkningen.

Svarene vil variere fra påstander om en systematisk og institusjonell rasisme som gjennomtrenger samfunnet, til bagatellisering og bortforklart av rasismen som enkeltstående episoder og fylleprat. Begge deler representerer en forenklet forklaring på et komplekst fenomen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS