Ned fra pyramidens topp

Sveriges særegne politiske liv henger sammen med at landet i mange år tronet øverst blant land på Maslows behovspyramide. Det er i ferd med å endre seg.

Publisert Sist oppdatert

Er Sverige verdens beste land? Ved første øyekast kan det i det minste virke slik. Selv om en togreise fra Oslo til Stockholm ikke tar mer enn fem timer, er distansen betydelig når man betrakter kvalitetsforskjellene på byrommet og kulturlivet. Oslo rekker ikke en gang Stockholm til knærne.

Det lille som finnes av høykultur i den norske hovedstaden, er enten hypermoderne legoklosser, eller nedslitte og forsømte bygninger som Nasjonalgalleriet eller Nationaltheatret, der hvert besøk føles som det siste før taket faller ned. I Stockholm, derimot, er det hverken moderne eller nedslitt. Gamla Stan står fremdeles i all sin fordums prakt, og etter to minutters gange fra slottet kan man besøke Kungliga Dramatiska Teatern i en velholdt Art Nouveau teaterbygning anno 1908.

Men det er ikke bare kulturliv og arkitektur svenskene lykkes med. Det lille landet ser også ut til å produsere en tilnærmet uendelig mengde internasjonale merkevarer og bedrifter som Volvo, Hennes & Mauritz, IKEA og Ericsson. I tillegg er Stockholm kun forbigått av Silicon Valley når det kommer til etablering av nye vellykkede teknologibedrifter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS