Nyhet

– MDG bør vurdere samarbeid med Venstre for å stoppe fløypartiene

Bilde: Venstre

Nestleder i Oslo Venstre Haakon Riekeles tror ikke det er forvirrende for Venstres velgere at de byr MDG opp til dans.

Forrige uke ble det kjent at Venstre i Oslo byr Miljøpartiet De Grønne opp til dans, nærmere bestemt inviterer dem til «samtaler om å danne et nytt, sentrum-høyre byråd etter valget, dersom valgresultatet skulle gi grunnlag for det». Det skrev Hallstein Bjercke, Venstres gruppeleder i bystyret og toppkandidat ved valget, i et brev til MDGs bystyregruppe.

I brevet fremhever Bjercke at den beste oppskriften på å skape en enda bedre by for fremtiden pragmatiske løsninger i sentrum av politikken, kombinert med svært høye ambisjoner innen miljø og klima. For å få til det, bør Venstre og MDG stå sammen, skriver Bjercke. 

Borgerlig 

Etter mange kvaler rundt samarbeidet med Frp, tok Venstre et tydelig veivalg ved å gå inn i en borgerlig regjering ved forrige Stortingsvalg. Hva er det som gjør at Venstre nå tilsynelatende går i stikk motsatt retning? Er uenighetene med de rødgrønne som blåst bort? 

Haakon Riekeles, nestleder i Oslo Venstre og 4. kandidat til bystyret, utdyper til Minerva:

– Det aller meste av miljøpolitikken MDG har ført de siste fire årene, er en videreføring av linjen Venstre i Oslo har ført over mange år sammen med Høyre. Den reelle avstanden mellom Venstre og MDG på miljøspørsmål er ikke uoverkommelig, selv om det selvfølgelig er enkelte uenigheter. 

Riekeles mener det helt klart er større avstand mellom MDG og Rødt, som er prinsipielt mot bompenger, enn mellom MDG og Venstre. 

– MDG har også gått på noen nederlag i byutviklingspolitikken, der Ap har trumfet gjennom nedbygging av grøntarealer. På den typen saker har MDG klart mer til felles med Venstre.

Mindre dogmatiske

Riekeles tror også at de spørsmålet i oslopolitikken som tydelig skiller høyre- og venstresiden, som om man skal forby private barnehager, rekommunalisere sykehjem, fjerne fritt skolevalg og fortsatt ha eiendomsskatt på boliger, er mindre viktig for MDG enn miljø. 

–  Dessuten er MDG mindre dogmatiske på disse spørsmålene enn SV og Rødt. De kan derfor finne gode kompromisser med Venstre og Høyre.

Avhenger av resultatet

Riekeles innrømmer at Oslo Venstres frieri avhenger av valgresultatet. I Oslo kan Bompengelisten eller til og med Senterpartiet kommer på vippen, eller Rødt kan bli så store at de krever gjennomslag som er vanskelig for MDG å svelge.

– Det er ingen som forventer at MDG skal bytte side hvis det sittende byrådet og Rødt har flertall etter valget, og de klarer å videreføre et konstruktivt samarbeid. Men skjer ikke det, håper vi de ser mot sentrum og ikke mot fløyene. 

Hvis MDG reelt sett er blokkuavhengige, som de liker å beskrive seg som, bør det ikke være umulig for dem å samarbeide med Venstre og Høyre, påpeker nestlederen. 

Ikke forvirrende 

– Er ikke en invitasjon til MDG forvirrende for Venstres velgere? 

– Forhåpentligvis er det ikke forvirrende at vi vil samarbeide med partier vi har mye til felles med. Venstre går til valg på en politikk som er gjenkjennelig for partiet, med kollektivtransport, skole og miljø som viktigste saker. På de sakene vi er mest opptatt av er avstanden i sum minst til Høyre og MDG.

– Et slikt samarbeid har gode sjanser til å ha flertall og dermed unngår man å gi innflytelse til fløypartier som har en helt annen politikk enn vår. Siden det kan se ut som om det blir et kaotisk og fragmentert bystyre etter valget, tror vi at vårt alternativ kan vise seg å være det mest styringsdyktige og dermed fremstå som attraktivt for både MDG og Høyre, understreker Riekeles. 

På samme side

– Men er dere ikke som miljøparti redde for å støtte opp MDGs sakseierskap på miljø? Ville det ikke vært bedre å fokusere på en egen miljøpolitikk, på hvor dere kunne gjort en bedre jobb enn det eksisterende byrådet?

– Vi mener vår miljøpolitikk er bedre enn MDGs på en rekke områder, og det vil vi naturligvis gjøre vårt beste for å kommunisere – for eksempel vil vi sette ned prisen på månedskort til 590 kroner, noe MDG ikke har prioritert i byråd, og verne grøntområder. Vi vil også bygge 1100 flere ladepunkter for elbiler i året, mens det under MDG ble etablert 19 i fjor.

En viktig sak MDG og Venstre er uenige om, er Manglerud-tunnelen, også kjent som E6 Oslo Øst. 

– Vi mener det er en viktig miljøsak å skåne boligområder fra støyen og forurensningen fra motorveier, som er grunnen til at vi ønsker å få bygd Manglerud-tunnelen, forklarer Riekeles, som understreker at den største uenigheten nå likevel står mellom de som vil videreføre dagens finansiering av kollektivtrafikk og miljøtiltak, og de som vil fjerne bompenger.

– Å fjerne bompenger vil true mye av det vi har fått til i Oslo de siste tiårene. I den konflikten står Venstre og MDG på samme side.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden