Skråblikk

MDG-topp i Oslo melder seg ut etter valgomat

Bilde: Alexander Ottesen / Flickr [CC BY 2.0]

Fikk Fremskrittspartiet på topp.

De siste ukene har en rekke profilerte politikere delt resultatene av valgomatene i sosiale medier. For de fleste har det gått strålende: De har fått sitt eget parti på topp, og benyttet delingen av resultatene til noe som nesten kan minne om reklame for eget parti.

Eivind Trædal i Miljøpartiet De Grønne (MDG) var imidlertid ikke like heldig. Nå er det blittbråk rundt den profilerte politikeren. I helgen satt han hjemme og kjedet seg og prøvde en av nettets mange valgomater. Resultatet var ikke helt som han hadde forventet:

– Jeg svarte jo bare det jeg mente om ting og tang, og jeg følte det var hyggelig, miljøvennlig og alt det der. Så det kom litt som et sjokk da resultatet kom, og  FrP var det partiet som passer meg best, sier Trædal.

Trædal ble så satt ut at han måtte legge seg litt på sofaen. Trædal er forlovet med byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, og mens han lå på sofaen,  kom hun forbi laptopen  hans. Hun lurte på hvorfor det var et stort bilde av en frekk blondine på skjermen, og ble mildt sagt overrasket da hun hun leste teksten under bildet: «DU ER MEST ENIG MED SYLVI LISTHAUG – 88%» På andre- og tredjeplass kom henholdsvis Høyre og MDG.

Berg sier at hun opplevde seg bedratt.

– Det er klart at det ikke er noe moro at han går på nett for å finne andre kvinner han er mer enig med. Uansett hva jeg gjør, vil jeg aldri kunne bli så blond eller så sur som Listhaug, sier Berg til Minerva.

Trædal gikk selv til partiledelsen for å fortelle om nettaffæren.

– Jeg synes det var ryddigst å si i fra selv. Nå er jeg midlertidig utmeldt av partiet. Jeg er opptatt av å basere standpunktene mine på empiri og data, og hvis datamaskinen forteller meg at jeg skal stemme Fremskrittspartiet, må jeg vel gjøre det, sier han.

– Det går rykter i det politiske miljøet om at enkelte politikere velger de svarene de tror vil gi dem riktig parti, eller ganske enkelt lar være å dele resultatet og prøver på nytt om svaret blir feil. Kunne ikke du også gjort det, Trædal?

– Hva, går det an? Nå må jeg nesten få ringe deg tilbake her, sier en overrasket Trædal.

Etter det Minerva erfarer, var det svar som «dette med Lofoten og Vesterålen er svært komplisert, fordi det kommer an på hvilke energikilder som fortrenges», «jeg har ikke satt meg godt nok inn i vridningseffekten av formuesskatten, så det kan jeg ikke svare på» og «dagens asylordning fungerer faktisk ikke godt for noen, selv om jeg er usikker på om vi har bedre alternativer i øyeblikket» som skal ha felt Trædal.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden