KOMMENTAR

Ingen museskit, puh.
Ingen museskit, puh.

Med sykdom på tallerken

Med høst og vinter flytter musene inn. Skogmus lever kort. De glemmer dermed også fort, men i tiden de lever kan de spre smitte til folk.

Publisert Sist oppdatert

Ettersom skogmus, både store og små, sjelden lever lenger enn ett år, kan de ikke bygge seg opp den helt store basen av erfaringer. De opparbeider seg aldri, som hjort og andre dyr som lever mange år, rutiner på hvordan mennesker oppfører seg.

Selv om de går til verks akkurat på samme vis som mus gikk til verks året før, er det altså nye mus vi har med å gjøre. De bare gjør slik skogmus gjør, gnager på alt og bygger bolene sine ute. En får altså ikke bol innendørs, bare gnaging. Mus har også et konstant problem, ikke kontroll over avføringen. Den ramler ut overalt hvor de går. Har der vært mus, er der museskit.

Etter å forholdt meg relativt tålmodig, eventuelt resignert, til at skogmus invaderte kåken hver eneste høst, tok jeg grep. På tide, vil vel noen si. Sjanseløst, mente andre. Den kåken får du ikke tett, men etter at musene hadde forsynt seg grovt av et nytt og dyrt liggeunderlag, var det omsider nok. Jeg kostet golvet fritt, nok en gang, for museskit og rester av ting som en gang var brukbare, nå museføde, og innså at jeg hadde vært for liberal, for tolerant i møte med museproblemet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her