KOMMENTAR

På en måte, ikke sant!

Mediekritikk: Vi har kommet langt i å få tatt knekken på forholdismen og det brede fokuset, men andre språklige oppheng holder ut.

Publisert Sist oppdatert

For en del år siden ble feilaktig bruk av «i forhold til» så utbredt at det måtte en slags kampanje med offentlig uthenging til for å stoppe det verste. Alle mulige slags fokus – mye, stort, sterkt og bredt er nok også noe mindre i bruk enn tidligere.

Disse feilene er vanlige både muntlig og skriftlig. Muntlig putter vi også inn pauseord, som egentlig ikke betyr noe, men som fungere som forsinkelser mens vi tenker oss om – eller bare er en uvane. Typisk er et lite «da», et «ja» eller i verste fall et «øhh», men det gjør jo ikke noe, dersom disse fyllordene ikke overdrives. Tvert imot kan det lette kommunikasjonen og gjøre at den fremstår som mer ekte dersom vi ikke snakker som om vi leste fra et manus.

Men når de blir mange og kommer etter hverandre er slike småord og fraser irriterende for mange, og i hvert fall for meg. To slike dukket opp i NRK Radios program Språksnakk på fredag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS