Politikk

Mener byrådet glemmer å bruke pengene ansvarlig

KrFs Erik Lunde er opptatt av miljø, men kritisk til pengebruken i feiringen av Oslo som Europas miljøhovedstad.

Bilde: Håvard Krogedal / Vårt Land Forlag

KrFs Erik Lunde er kritisk til at byrådet blåser 119 milloner på å feire at Oslo er Europas miljøhovedstad i 2019.

I revidert budsjett trumfet det rødgrønne bystyreflertallet i Oslo en påplussing på hele 40 millioner for å feirer at Oslo i 2019 er «Europas miljøhovedstad».

«Det er i opprinnelig vedtatt budsjett avsatt 18 mill. i 2018 som en foreløpig bevilgning. Byrådet foreslår at det settes av ytterligere 100 mill. og at midlene gjøres særskilt overførbare til 2019. Midlene skal anvendes til planlegging og gjennomføring av programmet for 2018-2019», skriver byrådet i forslaget til revidert budsjett for 2018.

Blant de som reagerer er bystyrerepresentant Erik Lunde i Kristelig Folkeparti.

– KrF er jo et miljøparti, eller hvert fall opptatt av miljøet?

– Vi er ikke mot at Oslo skal bli en miljøhovedstad, vi har tvert imot vært veldig glad for at Oslo har blitt europeisk miljøhovedstad og jobbet for det i byråd. Oslo har blitt det fordi den forrige og det nåværende byrådet gikk inn for det, men vi mener at denne markeringen kan gjøres litt rimeligere.

– Hva skal alle disse pengene egentlig gå til?

Det er jo det vi ikke helt vet. Byrådet gir ganske uklare svar på hva disse pengene skal benyttes til, men jeg er ganske sikker på at man kan få en god markering av Oslo som miljøhovedstad med 70-80 millioner kontra 118.

– Hvor mange urbane bygårdshøner kan man få råd til med 40 millioner?

– Hehe. Det vet jeg ikke. Men byrådet har handlingsrom fordi de har fått eiendomsskatt, men også fordi regjeringsflertallet bevilger mer til de store byene. Det som har vært vår bekymring er at man glemmer å effektivisere og bruke pengene ansvarlig. Sånn ved første øyekast tror jeg det kan være tilfelle her.  

– Er det tilfeldig at det er et byråd utgått av MDG som bevilger så mye til dette?

– Nei, jeg tror ikke det er tilfeldig. Men det pussige er at MDG jo er et parti som er opptatt av å redusere forbruk og i prinsippet er opptatt av nøysomhet og nøkternhet. Men akkurat i slike spørsmål virker man ikke opptatt av det i det hele tatt.

– Hva ville du brukt pengene på ?

– I vårt alternative reviderte budsjett la vi blant annet inn penger på å styrke kampen mot ungdomskriminalitet, utenforskap og utrygghet. Det er en måte å bruke pengene på. Men for meg er det viktig at da Oslo hadde mindre økonomisk handlingsrom, diskuterte vi ofte hva som var kjekt å ha og hva som er nødvendig. Det bør vi ikke glemme bare fordi handlingsrommet er større nå.

– Blir dette en fest for politikerne og eliten, eller vil befolknningen ha glede av det?

– Jeg håper jo at befolkningen vil ha glede av det og det sier byrådet tydelig, at de vil prioritere tiltak rettet mot barn og unge, men det  klart en fare for at dette blir endeløse konferanser hvor man flyr folk inn fra Europa. Da skjønner jeg argumentet for de som sier man heller bruke droppet det og brukt pengene på miljøtiltak, men det er bred enighet i Oslo bystyre utenom Frp om at det er positivt at Oslo har blitt miljøhovedstad.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden