– Menn er menn

Verden over tas det oppgjør med seksuelle overgrep og trakassering – nye og gamle. I nyere norsk politisk historie peker en historie fra 2000 seg ut.

Publisert Sist oppdatert

I dag har Aftenposten senatskandidat Roy Moore på avisens forside. Anklager om seksuelle overgrep mot yngre jenter, den yngste 14 år gammel, kan føre til at republikanerne taper et ellers sikkert sete i Alabama. Hendelsene ligger nesten 40 år tilbake i tid.

Verden over er søkelyset nå på uakseptabel oppførsel fra menn overfor kvinner,  og mange gamle saker trekkes frem, noen med navn, andre uten. I Dagsavisen i dag vies forsiden og to sider inne i avisen til en gjennomgang av 21 rapporterte tilfeller av uønskede seksuelle tilnærmelser, trakassering og overgrep innen norsk politikk de siste fem årene.

Det er bakgrunnen for at jeg nedenfor republiserer min og Jan Ove Ekebergs omtale av Søviknes-saken fra 2000, hentet fra Hagen-biografien Kong Carl. Hovedaktøren, den gang nestleder i Frp, er i dag statsråd, biaktøren Siv Jensen er også statsråd og partileder, biaktøren Carl I. Hagen er aktuell som medlem av Nobelkomiteen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her