Menneskerettigheter må med når det handles med Ukraina

Den viktigste norske eksportvaren til Ukraina er demokrati og respekt for menneskerettigheter.

Publisert Sist oppdatert

28.januar undertegnet Ukrainas statsminister Volodymyr Hrojsman og Erna Solberg en felles erklæring om styrket energisamarbeid mellom Norge og Ukraina. Norsk sjømateksport og energi- og IT-samarbeidet mellom landene vokser i takt med norske investeringer. I en tale etter signeringen understreket samtidig Solberg at det var viktig at både reformprosessene og kampen mot korrupsjon i Ukraina fortsetter.

Ifølge en undersøkelse gjort av det amerikanske handelskammerets i 2018 er korrupsjon, særlig i justissektoren fortsatt den største hindringen for investeringer i Ukraina. I Transparency Internationals korrupsjonsindeksfor 2018 fremheves også mangel på reform av justis- og politireform som forklaring på Ukrainas plassering under det globale gjennomsnittetet på indeksen, tross en svak forbedring på to poeng fra tidligere. Til tross for dette valgte statsminister Hrojsman å hoppe bukk over disse temaene under sitt besøk i Oslo.  Han fokuserte i stedet på forutsigbarhet for næring og kapital. Hva slik forutsigbarhet betyr uten garantier om grunnleggende menneskerettigheter og anti-korrupsjonsarbeid, er likevel ikke helt klart for oss andre.

Norske næringslivsaktører kan ikke ignorere disse alvorlige problemene hvis de skal gjøre investeringer i Ukraina. Og norske myndigheter bør være klar over at erfaringer med å bygge solide institusjoner og demokrati er vår viktigste eksportressurs. Dersom Norge og norske næringslivsaktører kan bidra til en mer positiv utvikling for menneskerettigheter, demokrati og kamp mot korrupsjon i Ukraina, vil dette også bidra til å trygge norske investeringer i landet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 1 kr for første måned,
deretter 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her