Politikk

Merkel III

Utfallet av søndagens tyske valg avhenger av om liberale FDP kommer over sperregrensen.

Utfallet av søndagens tyske valg avhenger av om liberale FDP kommer over sperregrensen.

Den 22. september går tyskerne til valgurnene. Kristendemokratenes (CDU) kansler Angela Merkel er favoritt foran utfordrer fra Sosialdemokratene (SPD), Peer Steinbrück. Merkel har ledet to ulike koalisjoner gjennom åtte år. Skal opposisjonen ha håp om å innta Bundeskansleramt, må trolig eks-kommunistene fra Die Linke med i regjering. Med Steinbrück som regjeringssjef er sistnevnte alternativ uaktuelt. Hvem som regjerer EUs største stat de neste fire årene avhenger i stor grad av hvorvidt de liberale FDP klarer å holde seg over sperregrensen.

Merkels æra

Dersom Merkel tar fatt på sin tredje periode er det imponerende. Siden 2005 har hun ledet EUs største stat gjennom finanskrisen, holdt eurosonen i live og drevet voksenopplæring av søreuropeiske politikere.

Hvem som regjerer EUs største stat de neste fire årene avhenger i stor grad av hvorvidt de liberale FDP klarer å holde seg over sperregrensen

Arbeidsledigheten i Tyskland har gått ned, regjeringen har besluttet at landet skal bort fra atomkraft, kutte miljøutslipp med 40 prosent av 1990-nivået innen 2020 og 80 prosent innen 2080.

Merkel er etter hvert godt vant med å møte sterke menn fra SPD i valgkamp. Hun avsluttet Gerhard Schröders rødgrønne regjeringstid i 2005. I 2009 stilte daværende utenriksminister Frank Walter Steinmeier mot henne og gikk på et solid nederlag. Den tredje vesttyske sosialdemokraten hun er i ferd med å beseire, er altså tidligere finansminister Peer Steinbrück.

Det er ingen enkel jobb å overbevise velgerne om å stemme på en alternativ koalisjon når Merkel kan vise til nedgang i arbeidsledighet, satsing på familiepolitikk, ambisiøs klimapolitikk samt redning av eurosonen. Angela Merkel er i tillegg verdens mektigste kvinne. Steinbrücks kritikk mot Merkel går blant annet på vegring mot å innføre minstelønn. I dag er det svært mange tyskere som tjener for lite til livets opphold, selv med fulltidsjobb. Majoriteten av tyskerne leier bolig og stigende leiepriser er også et område SPD ønsker å regulere. I tillegg angriper Steinbrück kansleren for hennes bakgrunn fra DDR. Han mener at hennes oppvekst og sosialisering under jernteppet ikke har gitt henne den iver og visjon for Europa som vesttyske politikere er vokst opp med.

Peer Steinbrück

Peer Steinbrück er en utradisjonell politiker

Peer Steinbrück er en utradisjonell politiker. Han tilhører høyresiden i SPD og har mange sympatisører blant Merkels velgere og i næringslivet. Steinbrück var finansminister i CDU/CSU-SPD regjeringen 2005-2009 og gjorde en solid jobb da finanskrisen rammet Tyskland. Som finansminister markerte han seg som sterk motstander av skatteflyktninger og rovdyrkapitalister. Han frembringer sine meninger på finurlig vis, blant annet da han kalte myndighetene i nabolandet Sveits for indianere og truet med å sende kavaleriet etter dem, dersom de ikke samarbeidet med å gi ut kontoinformasjon til tyske skattemyndigheter.  Steinbrück tar seg også friheter som sjokkerer enhver PR-medarbeider. I Süddeutsche Zeitung den 13. september poserte han på forsiden hvor han gir kritikerne fingeren. Til partiledelsens fortvilelse. En knapp uke før valget.

Til tross for regjeringsslitasje holder kristendemokratenes oppslutning blant velgerne seg på et høyt nivå. I meningsmålingene pr. 12. september ligger CDU/CSU på 40 prosent. Sammen med koalisjonspartneren, det liberale partiet FDP, blir det 46 prosent. SPDs oppslutning ligger på 26 prosent. Steinbrück går til valg på en rødgrønn plattform sammen med De Grønne, og denne koalisjonen ligger for tiden på 37 prosent. En eventuell rød-rød-grønn kombinasjon med Die Linke ligger an til 45 prosent.

Pragmatiske Merkel

Angela Merkel er en utypisk tysk kansler. Foruten at hun er første kvinne som innehar embetet, fremstår hun ikke som brautende, rappkjeftet eller belærende, slik flere av hennes forgjengere har vært. Merkel sier generelt sett svært lite og sjeldent noe kontroversielt.

Merkel sier generelt sett svært lite og sjeldent noe kontroversielt

Hun har en særegen evne til å avvente, observere hva folket mener og deretter beslutte. I hennes første periode som kansler tok hun familiepolitikken fra sosialdemokratene, satte en av sine politiske stjerner, Ursula von der Leyen, i departementet og gjennomførte tiltak for å stanse fallende fødselsrater. Dagens regjering innførte blant annet Betreuungsgeld – en kontantstøtte, som opposisjonen har stemplet som «stekeovnpremie» og en ordning som holder kvinnene borte fra arbeidslivet.

CDU/CSU har tradisjonelt forsvart atomenergi i Tyskland. Merkels opprinnelige plan var å forlenge løpetiden for reaktorene utover 2022. I mellomtiden kom tsunamien i Fukushima, deretter fikk tyskerne angst for at noe liknende kunne ramme deres atomkraftverk og Merkel besluttet like godt at Tyskland skulle ut av atomenergi så raskt som mulig. Kombinert med ambisiøse mål for klimapolitikken forsvant mye av partiet De Grønnes ankepunkter mot Merkel. Dette gir seg også utslag på meningsmålingene og har ført til spådommer om De Grønnes undergang. Klima – og miljøspørsmål er ikke lenger en nisjesak for spesielt interesserte.

Mulige koalisjoner
Ved delstatsvalget i Bayern den 15. september fikk CSU rent flertall. Det liberale partiet FDP gikk kraftig tilbake og havnet under sperregrensen. For Angela Merkel er dette dårlige nyheter. CDU/CSUs nåværende koalisjonspartner FDP sliter nasjonalt. Dersom de liberale ikke kommer over sperregrensen på 5 prosent, får sosialdemokratene trumfkortet i regjeringsforhandlingene. SPDs partileder Sigmar Gabriel, som politisk befinner seg til venstre for Steinbrück, kan da presse på for enten en rød-rød-grønn regjering, eller en stor koalisjon som i 2005-09 med CDU/CSU-SPD, men hvor sosialdemokratene stiller betingelsen om å få kanslerembetet. SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück har gjentatte ganger uttalt seg negativt om en regjering med Die Linke, men forholdene internt i SPD kan avgjøre hvilken koalisjon som kommer etter valget.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden