Hvor mange visste?

Allerede i 2009 ble det hintet til Trond Giskes sans for de unge i en satiretegning.

Publisert   Sist oppdatert

Det har «alltid» vært damehistorier rundt Trond Giske. Men hva er damehistorier? I snill forstand er det en som lever et fritt ungkarsliv med mye sjekking og uforpliktende sex, men uten overtramp. Helt i orden.

I litt slemmere forstand er det en fyr med kjæreste, men også elskerinner. Ikke like bra, men heller ikke kriminelt.

Mange, særlig velgere, har nok slått seg til ro med at ryktene er på dette planet. En privatsak og et livsvalg. Det som har kommet frem den siste tiden, er langt verre. Det handler om stor aldersforskjell, skjeve maktforhold og regelrett trakassering.

De som sympatiserer med AUF, skal skjønne at det er trygt å melde seg inn der.

Som Nordlys nylig avslørte: Det handler blant annet om en AUF-er som var 18 år da hun ble kysset og klådd på mot sin vilje – på en måte som gjorde at hun låser seg inne på do av redsel.

Giskes tid er over

Det er ingen tvil om at selv maktspilleren Giskes tid er over. Det blir ikke ro før han er ute. Partiet må sende et signal til partiets kvinner om at trakassering blir tatt på alvor.

Og et signal til ungdom. De som sympatiserer med AUF, skal skjønne at det er trygt å melde seg inn. Kvinnesynet i partiprogrammet må også gjelde på kammerset. Foreldre som sender tenåringer på AUF-arrangementer, skal være trygge på at det ikke er en jaktmark for kåte menn med formell og uformell makt.

Å frede Giske, blir et omvendt signal. Det blir også et signal til gutter og menn i partiet om at slike ting er en «pytt pytt»-greie man kan dekke over – dersom du når langt nok oppover i systemet.

Hint fra 2009

Men hvor mange i partiet visste om dette, altså: også de groveste sakene? Hvor mange hørte rykter de burde undersøkt? Hvor mange mottok varsel nedenfra, som de kviet seg å gå videre med, for der oppe satt mektige Giske?

Mange AUF-ere er tenåringer og skoleelever. Om en rektor hører tilstrekkelig mange rykter om en kåt lærer som oppsøker russefester, skal hun ikke vente på formelle varsler fra en elev.

– Artig å slå av en prat med dokker og! Hu som står bak dæ! E a gammel nok, spør Giske i snakkeboblen.

Allerede i 2009 tegnet Mette Hellenes (kjent fra Morgenbladet) en syrlig tegning av Trond Giske omgitt av kvinner på Veneziabiennalen.

– Artig å slå av en prat med dokker og! Hu som står bak dæ! E a gammel nok, spør Giske i snakkeboblen.

Støre har neppe tillit til Giske

Når sentralstyret i Arbeiderpartiet samles til krisemøte 2. januar, er det mer enn Giskes overtramp som bør stå på agendaen. Hele partiorganisasjonen bør sendes i vaskemaskinen på høy temperatur, selv om det på kort sikt kan få oppslutningen til å krympe.

Hvor mange visste, ante eller så at ikke alt var som det skulle? Kom det varsler eller hint om oppførsel, pågående SMS-er og annet som på ingen måte kan reduseres til klønete sjekking?

Hadde jeg vært AP-medlem, ville tilliten til Støre og andre i ledelsen også vært tynnslitt i disse dager.

Partileder Jonas Gahr Støre har virket passiv og brydd hele tiden. Han vil ikke si om han har tillitt til Giske, men terper opp og ned i mente at det er Landsmøtet som skal svare på det. Det er klart en leder mangler tillit til sin nestleder når han ikke eksplisitt kan si at han har tillit.

Vaklevoren kråke

Skyldes det at også Støre har visst eller hørt rykter om ting som er grove? Eller burde visst?

Utviklingen i Støres svar, før og etter Nordlys’ avsløring, tilsier at dette var nytt for ham. Men ringte det noen bjeller? Falt noen brikker på plass i et puslespill hvor rykter og hint la de første brikkene for flere år siden?

Oppryddingen over nyttår bør røske opp i partikulturen som gjorde det mulig for Giske å holde på slik. For å drepe påstander om spill, men først og fremst av hensyn til ofre, bør det som måtte være av andre skjeletter i andres skap, også frem i dagen.

For tiden er «Ørnen blant partiene» en vaklevoren kråke.