KULTUR

Mathilda Gustavsson er journalisten som først avslørte årelang seksuell trakassering fra den kjente svenske Kulturprofilen. Nå er hun ute med bok.

Makt, sex og penger sentralt i svensk #Metoo-avsløring

Det mest avgjørende i Matilda Gustavssons historie om Kulturprofilen er den «opphøydheten» som kjennetegner enkelte i kulturlivet.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2017 begynte #MeToo etter at den amerikanske journalisten Ronan Farrow hadde avslørt Harvey Weinstein i The New Yorker. I bransje etter bransje sto kvinner frem og vitnet om seksuell trakassering.

Trakasseringen er av ulik art og karakter, men fellesnevneren må være at det hele vitner om en systematisk ukultur og misbruk av makt.

Kan lignende maktmisbruk ha skjedd i Sverige, spør Matilda Gustavsson, journalist i Dagens Nyheter. Først blir det avfeid – Sverige er ikke stort nok til at slik kan skje. Allikevel dukker et navn til stadighet opp. Det er Jean-Claude Arnault, som er gift med poet og Svenska Akademien-medlem Katarina Frostensson. En kjent profil i og blant Sveriges kulturelite, ikke minst fordi han står bak den sagnomsuste kulturklubben Forum.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS