Debatt

#Metoo kan ikke stoppe nå, selv om vi trer inn i ukjent terreng

Fenomenet trakassering går fra å være noe teoretisk til å handle om ekte mennesker vi kanskje respekterer og beundrer. Det utfordrer

Bilde: Wikimedia Commons / Wolfmann/ CC-BY-SA-4.0

Til min fortvilelse ser jeg at mange mener #metoo har gått for langt.

Hvor kommer denne aversjonen mot #metoo fra?

Jeg har konkludert med at det nok handler om en slags frykt. Om at «det ukjente» og om at «det trygge», som vi er vant til, skal bli angrepet. Begge deler skjer for fullt nå som idealene fra #metoo-kampanjen får utfolde seg i full blomst.

Plutselig og kraftig får vi påtredd oss en ny kultur – hvor seksuell trakassering ikke er akseptert og faktisk får konsekvenser. Oppførsel som før ble sett gjennom fingrene på blir nå tatt alvorlig, og det er ikke lenger noe kun feminister snakket om, men noe som kan koste deg karrieren. Selvsagt kan en slik opprivning være både sjokkerende og vanskelig, men det er like fullt nødvendig.

Det må gå an å heie på #metoo-kampanjen uten at dette liksom betyr at vi er mot sjekking og flørting. Frykten for at man nå ikke lenger kan klemme hverandre, er latterlig og overdreven: De fleste vet hvor andres intimgrenser går og kan merke når de går over dem. Jeg tror det er få i Norge som ønsker et puritansk samfunn, men kampen mot seksuell trakassering har ikke blitt tatt skikkelig før. Nå det skje.

Hvis man vokser opp i en kultur hvor ufine kommentarer, aggressiv sjekking og seksuell trakassering ikke får konsekvenser, vil mange også holde på med dette. Hvis en slik kultur dominerer på arbeidsplasser og i organisasjoner, vil trakassering også være utbredt her. Til og med blant folk som ellers er hyggelige og flinke.

Fenomenet går fra å være noe teoretisk til å handle om ekte mennesker vi kanskje respekterer og beundrer. «Det trygge» blir angrepet.

Er det noe denne kampanjen har demonstrert, så er det at ledere, mediefolk og politikere er akkurat som alle andre. Det har ikke vært en kultur for å si ifra om trakassering – fordi det ikke har blitt sett på som galt nok, rett og slett. I tillegg har det som oftest ikke fått konsekvenser når noen har sagt fra. Kanskje har folk visst at det ikke er helt greit, men mange gjør ugreie ting hvis det ikke får konsekvenser.

Når får det konsekvenser – og derfor mener mange altså at «det har gått for langt». Det er bare å sjekke ethvert kommentarfelt som omhandler «#metoo»-saker. Særlig trist er det å se at mange av dem som mener det har «gått for langt» er kvinner. De sier gjerne at såpass må andre kvinner tåle – de har jo selv tålt å bli klådd på og kysset på mot sin vilje, så hva er problemet? Trakassering er så vanlig at mange altså tror det er sånn det skal være.

Nå får de som trakasserer ansikter. Fenomenet går fra å være noe teoretisk til å handle om ekte mennesker vi kanskje respekterer og beundrer. «Det trygge» blir angrepet. Vi blir tvunget til å tenke over hvordan vi selv oppfører oss, hvordan våre venner oppfører seg. Det går imot våre instinkter å tenke at noen har gjort noe galt eller at vi må endre oss. Det vil være å så tvil om «det trygge».

Bestemoren min er minst like begeistret for #metoo som meg.

Derfor bør vi heller ikke kategorisk fordømme de menneskene som har blitt avslørt. Det er bra at det nå blir tatt et oppgjør med oppførselen, men mange har nok oppført seg på samme måte og sluppet unna. Og slik oppførsel har tross alt ikke blitt slått så hardt ned på før #metoo.

Verden er som kjent ikke svart-hvitt, og folk kan være både hyggelige og ekle, smarte og dumme på en gang. #Metoo i Norge har ikke vært preget av noen særlig gapestokk-mentalitet, slik noen fryktet. I de få sakene der noen har blitt navngitt har saken også vært av offentlig interesse, fordi disse mennene har forvaltet betydelig makt, og anklagene mot dem har blitt dokumentert.

Bestemoren min er minst like begeistret for #metoo som meg. For selv om hun levde da flere viktige kvinnekamper fant sted, og har vært med på mange slike kulturendringer, ser hun at dette er nytt – og på tide.

Først når #metoo får konsekvenser, kan en mer permanent endring skje.

Vi kan ikke stoppe nå, selv om vi trer inn i ukjent terreng.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden