Michael Flynn drev aktiv valgkamp for Trump. Her på et valgmøte i Arizona 29. oktober 2016.

Nytt nederlag for Trump

Sikkerhetsrådgiver Flynn fikk sparken, og Trump lider sitt andre store nederlag på kort tid.

Publisert Sist oppdatert

Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har fått sparken. Eller rettere sagt, vi har den vanlige diskusjonen om han fikk sparken eller gikk selv. Dette er en formalitet, siden utfallet var gitt, men timingen kunne påvirkes.

Trump-administrasjonen har ikke akkurat utmerket seg med sin sannferdighet, men Flynn gikk over streken. Han løy nemlig til visepresident Pence, og det er det eventuelt bare Trump selv som er autorisert til. Pence stolte på Flynn, og stilte seg derfor offentlig bak en historie som viste seg å ikke være sann. Flynns løgn kunne dessuten gjøre ham sårbar for utpressing fra russerne, som kunne dokumentere at han løy, og bruke dette mot ham ved en passende anledning.

Tidligere general Flynn har hele tiden vært en av Trump-administrasjonens mest omstridte aktører. Han har blant annet utmerket seg med svært islam-fientlige uttalelser, og litt for nære forbindelser med russerne. Det var det siste som felte ham. Før både han og Trump var innsatt, hadde Flynn telefonsamtaler med den russiske ambassadøren i Washington. I disse ga Flynn signaler om at russerne ikke behøvde ta Obamas siste sanksjoner så alvorlig, siden Trump ville omstøte dem. Senere løy Flynn til Pence om dette, og benektet at sanksjoner i det hele tatt hadde blitt drøftet. Men russerne tok signalet, og Putin lot være å svare ved å utvise amerikanske diplomater, noe som i neste omgang ble rost av Trump (og Carl I. Hagen her hjemme) som smart.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS