Ideer

En mild og imøtekommende refser

Jørgen Skavlan. Foto: Kagge Forlag.

NY BOK: Norges mest kjente fastlege har samlet sin livsvidom og kan fortelle at vi er sterkere enn vi tror.

Overalt på internett, det være seg Facebook eller spesielt tilegnede steder som TripAdvisor, er det i våre dager mulig å lese tilbakemeldinger fra kunder og brukere av alle slags tjenester. Selv synes jeg dette er en fremragende måte å forsikrede seg om at varen eller tjenesten du har tenkt å punge ut for, er verdt pengene. Den dårlige kvaliteten på skribleriene med tilhørende antall stjerner veies gjerne opp for av kvantiteten, the wisdom of crowds. Jeg er enig med skribenten Rod Liddle i The Spectator som nylig skrev at å skumme 25 slike anmeldelser gir deg en langt bedre anelse om hva slags spisested du har å gjøre med enn en eller annen høyttravende matkritiker som ikke stikker hodet opp av lukkemuskelen ofte nok til å vurdere hvordan middagsopplevelsen kunne artet seg for oss vanlige dødelige.

Drømmedoktoren

Likevel er det ikke til å komme unna at anmeldelsene på slike nettsteder noen ganger sier mer om anmelderen selv enn om objektet vedkommende har til vurdering. Et eksempel er den amerikanske kvinnen som gav Vigelandsparken én stjerne på TripAdvisor. Under overskriften «Yuck» skriver hun at hun ble frastøtt og tenkte på pedofile da hun så statuene av nakne mennesker som leker med nakne barn. Andre eksempler mistenker jeg at jeg har funnet inne på Legelisten.no som er et nettsted der man kan skrive omtaler og gi stjerner til fastlegen sin.

org_vi%20er%20sterkere%20enn%20vi%20tror%20hoyJørgen Skavlan ble omtalt på forsida av Dagbladet som «Drømmedoktor» og Norges mest populære lege da fastlegeordningen ble innført i 2001. Ingen andre hadde nemlig blitt valgt av flere som sin fastlege. Jeg vet ikke om dette hovedsakelig skyldtes hans gode rykte som allmennpraktiker eller at han tilfeldigvis har en bror som er a-kjendis.

Men Skavlan har også blitt kjent som en moralsk refser av oss nordmenn. Nå sist sier han i et intervju med Aftenposten at «Det er en kjensgjerning at vi har dobbelt så høyt sykefravær som våre svenske medborgere på sammenlignbart grunnlag. Det finnes ingen klok forklaring på det. Det kan ikke være tøffere å være nordmann». I samme intervju sier han også at han nærmest hver dag avslår sykemelding til pasienter som han mener ikke er for psykisk eller fysisk syke til å jobbe. En slik mann må da generere mange negative nett-anmeldelser fra misfornøyde folk som har vært ute etter piller og sykemeldinger, og kan neppe være mest populær i landet lenger?

3,5 stjerner

En gjennomgang av omtalene på Legelisten.no bekrefter langt på vei denne antakelsen. Han har en samlet vurdering på 3,5 av 5 stjerner. Et godt resultat, men sutrekoppene trekker ned gjennomsnittet. En av disse skriver: «Han var totalt uinteressert da jeg kom dit med halsbetennelse og feber, og fikk meg til å føle meg som en hypokonder. Heldigvis dro jeg på legevakten senere på kvelden, og fikk en helt annen behandling der. Styr unna!»

«Kom med en problemstilling hvor han blankt avfeide meg. Mente at dette var bare tull og at jeg måtte ta meg sammen. Møtet med denne legen er det verste jeg har vært med på», skriver en annen av dem som har gitt én stjerne. «Anbefales for stort sett friske pasienter som opplever noe svært akutt og som er til lege en gang i skuddåret», oppsummerer en annen. En pasient som har gitt en femstjerners omtale, avslutter med et men, nemlig at «som andre sier her, ikke noe vits i å gå til ham for å få piller eller sykemelding uten god grunn.»

Jeg er på min side glad for at det fortsatt finnes leger som er usentimentale og derfor kan oppleves som arrogante, slik noen av pasientene er inne på. De er en buffer mot stadig økende utgifter for helsevesenet og skattebetalerne. Og de hindrer overdiagnostisering og overbehandling som i tillegg til å være kostnadsdrivende også er bjørnetjenester mot pasientene. Det tror jeg alle som ønsker seg medisiner, sykemeldinger og umiddelbar tilfredsstillelse innerst inne vet selv også.

Fastlegen under krysspress

Dessverre kan det se ut som det blir færre av disse legene. I sin nye bok Vi er sterkere enn vi tror er Jørgen Skavlan selv inne på hvordan overgangen til fastlegeordningen har gjort det vanskeligere for leger med hans karaktertrekk å konkurrere om pasientene. «En lege som ikke vil skrive ut en sykemelding eller vanedannende medisiner, kan jo byttes ut to ganger i året, helt til du finner en som deler din virkelighetsoppfatning», skriver han.

I et makroperspektiv vil dette gjøre at strømmen av pasienter beveger seg mot de mest liberale legene, noe som fører til at standarden for hvilke tilfeller som krever resepter og sykemeldinger forskyves i samme retning. Det kan virke som dobbeltrollen som portvokter til helsevesenet og omsorgsperson for sine pasienter, har blitt for krevende for mange leger etter at fastlegeordningen ble innført. 90 prosent av forespørsler om sykemelding her til lands etterkommes, skriver Skavlan. Han refererer også til en studie av norske leger der mer enn halvparten av de spurte sa at de iblant eller ofte tilla pasientenes ønske større vekt enn sin egen medisinske vurdering.

Da er det ikke rart nordmenn – eller i alle fall norske kvinner, som Jon Hustad påpekte i forrige uke, – har endt opp som det mest sykemeldte og uføretrygdede folket blant OECD-landene. Et faktum folket og deres politikere ikke er villige til å gjøre noe med fordi de på samme måte som de sutrende pasientene ikke ønsker å prioritere langsiktighet foran det som kjennes godt her og nå.

Konservativ

Og fastlegeordningen er ikke det eneste eksemplet i Skavlans bok på at det er mye som var bedre før i tida. På mange måter er han en forfriskende konservativ stemme som advarer mot overdiagnostiseringen, spesielt av barn og unge, som for eksempel gjør at stadig flere har blitt intolerante mot matsorter vi spiste uten problemer før. Han advarer mot at familier sjeldnere spiser middag sammen. Han advarer mot trendy spisevaner og kosttilskudd (ikke engang c-vitamintabletter er egnet til å gi deg stort annet enn sure oppstøt og magesår, skriver Skavlan) og han advarer mot sexens utbredde plass i dagens offentlighet.

Imidlertid er ikke boka hans først og fremst en politisk bok eller et oppgjør med nordmenns vaner og holdninger. Det er en bok der forfatteren forteller om ulike episoder og pasienthistorier fra sin karriere, og drar allmenne lærestykker ut fra disse. Omslaget viser en mild og imøtekommende mann. En undertittel som Det viktigste jeg har lært av 10 000 pasienter er, slik vi nylig kunne lære av NRKs Folkeopplysningen, typisk for selvhjelpssjangeren der forfatterne baserer seg på personlige erfaringer og ikke på forskning. Bokas forside vil derfor føye seg pent inn mellom eks-marinejegerne, livsstilscoachene og de andre guruene i kjedebokhandlenes utstillinger. Det er nemlig slikt publikum der ute vil ha. Ellers blir det labert salg og sinte tilbakemeldinger.

Fra forsiden