Politikk

Militær unntakstilstand

Vil militæret i Thailand støtte nyvalg, eller gi etter for kravet om å suspendere folkestyret?

Vil militæret i Thailand støtte nyvalg, eller gi etter for kravet om å suspendere folkestyret?

I natt ble det erklært militær unntakstilstand i Thailand. Øverste hærsjef, General Prayuth Chan-Ocha, har vide fullmakter til å opprettholde lov og orden. Han har også rett til å kreve at sivile myndigheter følger hans påbud hva gjelder unntakstilstanden. Fjernsynskanaler har blitt stengt og befolkningen har blitt advart mot å komme med oppviglerske ytringer. Militær unntakstilstand gir rett til å anholde personer uten samtykke fra domstolene.

Erklæringen ble gjort uten at landets regjering på forhånd hadde blitt varslet, i følge en rådgiver til Thailands fungerende statsminister Niwatthamrong Boonsongphaisan. Et slikt varsel var da heller ikke etter påkrevd etter seksjon 4 i loven fra 1914 som hærsjefen viste til som sitt rettsgrunnlag. Denne loven ble for øvrig vedtatt mens Thailand var et absolutt monarki.

Kongelig godkjenning
Militær unntakstilstand kan bare erklæres etter kongelig forordning. Slottet må ha godkjent den militære unntakstilstanden. Hva den folkevalgte regjeringen måtte mene om saken er uvedkommende. Men inntil videre sitter den vingeklippede Phuea Thai-regjeringen fortsatt ved makten.

Statsminister Yingluck Shinawatra måtte tidligere denne måneden gå av, og visestatsminister Niwatthamrong tre inn i hennes sted. Konstitusjonsdomstolen mente at hun hadde misbrukt sin stilling da daværende politisjef i 2011 ble byttet ut med et inngiftet medlem av Shinawatra-familien. Senere innstilte den nasjonale antikorrupsjonskomite på at Yingluck måtte stilles for riksrett i en annen sak knyttet til subsidier av risbønder.

Tilhengerne av regjeringen til Phuea Thai mente at avgjørelsene mot Yingluck var politisk motiverte og utgjorde et ”juridisk kupp”.

Etter unntakstilstanden ble innført i dag har demonstrasjonene til regjeringsmotstanderne og -tilhengerne blitt avlyst. De politiske TV-kanalene har blitt stengt, mens andre kanaler opererer som normalt.

Nyvalg
Militæret grep inn dagen etter at det ble kjent at den thailandske økonomien krympet med 2,1 prosent i første kvartal. Den politiske uroen får skylden. Antallet turister synker. Utenlandske firma teller på knappene om de skal fortsette med sin produksjon i landet.

Hva planlegger militæret? Demonstrantenes leder Suthep Thaugsuban har krevd at demokratiet må tilsidesettes og at en ny reformkomité skal styre landet midlertidig. Regjeringens tilhengere, inkludert de såkalte rødskjortene, ønsker frie valg og vil ikke akseptere et nytt kupp. Valgkommisjonen og regjeringen hadde blitt enige om å avholde nyvalg 20. juli, etter at valget i februar – hvor Phuea Thai vant – ble annullert av konstitusjonsdomstolen.

Det helt avgjørende spørsmålet er om militæret vil støtte demokratiet. Vil valget i juli avholdes som normalt, eller planlegger hærsjefen å gi etter for demonstrantene som ønsker en utpekt statsminister?

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden