Nyhet

Minerva ansetter Andreas Masvie som journalist

Andreas Masvie er ansatt som ny journalist i Minerva. Masvie starter i stillingen 15. august.

Bilde: Privat

Som journalist ønsker han å komme nærmere pulsen på samfunnet og hjelpe leserne til å se saker i en bredere sammenheng.

Masvie kommer til Minerva fra Universitetet i Oxford, der han til sommeren avslutter en Bachelorgrad i filosofi og teologi.

Fra tidligere har Masvie en grad i økonomi og ledelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen.

Han har vært skribent i Minerva siden 2012, og han er også redaktør i Mentsch Magazine.

– Og nå har altså valget falt på journalistikken?

– Ja, og det gleder jeg meg veldig til. Jeg har et hjerte for akademia, men jeg opplever også at det ofte kan bli en stor avstand til verden utenfor og dens problemer.

– Det har til tider vært en voldsom kontrast mellom akademiske diskusjoner om ulike teorier på den ene siden, og de store samfunnsutfordringene som faktisk preger folk på den andre. Man trenger teoriene og jeg elsker å teoretisere. Men i journalistikken kommer man hakket nærmere pulsen på samfunnet. Det er det som nå trekker meg mot journalistikken, sier Masvie.

Befriende fra høyresiden

– Hvorfor nettopp Minerva?

– Da jeg i sin tid begynte å skrive i Minerva, var det fordi at jeg opplevde at Minerva skilte seg ut ved å være istand til å formulere kloke liberal-konservative analyser. Her var det dyktige og utdannede folk som tilhørte samme idétradisjon som meg selv. Når jeg nå ansettes i Minerva, føles det litt som om ringen er sluttet.

På spørsmål om hvilke felt han kommer til å dekke nevner Masvie at den varierte fagbakgrunnen – økonomi, filosofi og teologi – gjør at han interesserer seg for en rekke forskjellige spørsmål. Ett av dem er polarisering i samfunnet, et annet er religion i samfunnet. Disse to spørsmålene kan også gli over i hverandre.

– Dette er et tema jeg kan mye om på grunn av min kristne bakgrunn, og jeg håper at jeg med denne bakgrunnen også kan bidra til å få frem flere nyanser i mediedekningen av religiøse miljøer generelt.

Masvie peker på hovedstrømsaviser som NrKs dekning av Krf-rådgiver Gjermund Øysteses bakgrunn som pornoavhengig som eksempel på det han mener er en utpreget mangel på forståelse av de referanserammene som gjelder i de kristne miljøene.

Les artikkelen: Et krasjkurs i klassisk kristen seksualfilosofi

– Det utvises en totalt manglende forståelse for religionene og deres indre logikk. Dette kan sammenlignes med å gjøre en sak om AP uten å forstå hva sosialisme og sosialdemokrati er på egne premisser. I ytterste konsekvens kan slike saker føre til at religiøse personer – enten det er snakk om kristne eller muslimer eller jøder – synes at det er vanskelig å utøve et embete uten å oppleve latterliggjøring og hets.

De lange linjene

Masvie, som selv er delvis oppvokst i Kiev og Moskva, mener at det språklige og kulturelle utenforskapet han da kjente på også kan være en nyttig erfaring å ha for å få frem flere perspektiver i journalistikken.

– Jeg tror det er en sentral utfordring i vår tid, at en betydelig del av befolkningen opplever at de står utenfor. Og at det er avstand mellom dem selv og de som styrer, eller mellom dem selv og andre grupper i befolkningen. Dette handler om spørsmål som: Forstår de som styrer egentlig min virkelighet og de utfordringene jeg står overfor? Eller styrer det uten forståelse for min virkelighet?

– Dessuten tror jeg at det å sette ting i en bredere sammenheng er noe mange lesere også verdsetter, i en medievirkelighet der rask og overfladisk journalistikk har fått stor plass, og i en tid der vi ser at det begynner å rakne i samfunnsveven i mange land, sier Masvie.

– Det jeg gleder meg aller mest til er imidlertid å lære mer om journalistikk og norsk offentlighet av dere som er her i Minerva.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden