Minervas gamle erkefiende

IDEOLOGI: Norsk markedsliberalisme overvintret i Farmand og Libertas, før den ble gjenfødt på 70- og 80-tallet. Minerva og Høyre lå i krig med Libertas.

Publisert Sist oppdatert

Norsk markedsliberalisme overvintret i Farmand og Libertas, før den ble gjenfødt på 70- og 80-tallet. Minerva og Høyre lå i krig med Libertas.

I forrige artikkel ga jeg en kortfattet fremstilling av liberalismens historie frem til mellomkrigstiden. Nedenfor følger min tolkning av den rollen Farmand og Libertas-kretsen spilte som bro til den moderne norske liberalismen, slik den har kommet til uttrykk  under Willoch-regjeringen, i Fremskrittspartiet og nå i Civita og Minerva.

Under professor Wilhelm Keilhaus innflytelse skrev Trygve B. Hoff (1895-1982) sin doktoravhandling om ”Økonomisk kalkulasjon i socialistiske samfund” i 1938. Spørsmålet om sosialismen kunne la seg realisere hadde lenge vært diskutert, men først og fremst som et etisk eller psykologisk spørsmål. Hoff fremholdt at saken hadde en rent praktisk side, og bygde videre på Ludwig von Mises arbeider fra 1920. Mises fremhevet at sosialismen var umulig i praksis, fordi prismekanismen er et helt nødvendig hjelpemiddel for å allokere ressurser. Uten markedspriser famler planøkonomene i blinde.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS