Ei farse i Chișinău

Den proeuropeiske sentrum-høgre-kandidaten Andrei Năstase vann ordførarvalet i den moldovske hovudstaden. Til lita nytte

Publisert Sist oppdatert

Moldova er, som eg har skrive om i Minerva før, ikkje berre eitt av dei fattigaste landa i Europa. Det er også eit land som vert oversett. Slik er det trass i at det er noko av ein hotspot i drakampen om Europa si framtid, slitt mellom aust og vest, mellom Russland og EU. Aust i landet finn ein jamvel ein utbrytarrepublikk som overlever ved hjelp av russisk støtte, Transnistria.

Den moldovske hovudstaden Chișinău er ein grøn og frodig by, med fleire store parkar. Ein av dei er Parcul Dendrariu, der eg i april fekk høve til å oppleva ein del av valkampen i det ekstraordinære ordførarvalet i byen. I den store parken samla ei gruppe demonstrantar seg med plakatar der dei protesterte mot korrupsjon og mot ulovlege byggeprosjekt. Blant dei var den tidlegare presidentkandidaten Maia Sandu frå det proeuropeiske sentrum-høgre-partiet PAS, generalsekretær Igor Grosu i same parti, og også ordførarkandidaten for deira alliansepartnar AD, Andrei Năstase.

Dei tre hamra laus på korrupsjonen i landet, og peikte blant anna på eit nytt høgbygg like ved parken. Der vart det bygd luksusleiligheter der det eigentleg var planlagt eit fritidssenter for menneske med spesielle behov. Ifølgje Grosu var tomta seld frå det statlege eigedomsselskapet for ein latterleg billig penge.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her