Ein slags vår i Moldova

Moldova har fått ei «umogleg» regjering, ein allianse mellom pro-russiske og pro-europeiske krefter. Det gjev eit visst grunnlag for håp.

Publisert Sist oppdatert

«Det bles opp til uvêr i Moldova», skreiv eg i Minerva i mars 2018, og fortalte om eit land der draumar kolliderer med kvarandre. Nokre moldovarar drøymer om ein union med Romania, men også blant dei som vil ha eit uavhengig Moldova er det ein heil del som ser vestover. Andre ser mot aust, mot Russland.

I juni 2018 fortalte eg om den proeuropeiske sentrum-høgre-kandidaten Andrei Năstase, som vann ordførarvalet i den moldovske hovudstaden Chișinău. Til lita nytte. Valsigeren tente nok ei ny von i den proeuropeiske opposisjonen i landet, men det var raskt annullert.

Det var ikkje ratt få som såg handverket til den søkkrike oligarken Vladimir Plahotniuc bak annulleringa. Plahotniuc har vore den sterke mannen i Moldova sitt sosialdemokratiske parti PDM. Kritikarar meiner at han i røynda er ein oligark, og at han langt på veg hadde kapra det moldovske statsapparatet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her