SPALTIST

Republikaner takket være et slør av uvitenhet

Én konge er en konge for mye.

Publisert

Jeg har alltid hatt sans for Heidi Nordby Lunde. Og kanskje litt mindre for Trygve Slagsvold Vedum. Ikke rart at jeg heiet på henne, og ikke på ham, da de to nylig møttes i Dagsnytt 18 for å diskutere monarkiets framtid i Norge. Vel, heiing hjelper ikke mye i en diskusjon. Særlig ikke når det skjer inne i en stue foran en TV-skjerm. Og å kalle det en diskusjon var vel å ta litt hardt i, ettersom Vedum tok avstand fra selve problemstillingen. Å diskutere den var et uttrykk for elitisme, noe man bare gjør inne på abstrakte, ikke-populistiske seminarer (i Sodoma og Oslo).

Nå kunne man naturligvis innvende at det å avvise en debatt om et forslag som attpåtil 36 folkevalgte politikere fra flere partier på Stortinget støtter, i Vedums egen stil, vel så mye kan stemples som både udemokratisk og elitistisk. For et kjennetegn ved eliter er at de nettopp har makt til ikke å ta hva andre måtte mene på alvor. Vedum ligner for tiden mer og mer på Cheshire-katten hos Lewis Carroll: Et smil som henger igjen, lenge etter at tilløpene til argumenter er blitt borte.

Men Vedum nedlot seg likevel til å komme med et par slike: Monarki bør opprettholdes fordi det har fungert godt når det gjelder å samle folket. Og uansett bør man ikke forandre noe som har vart en stund. Tidligere landbruksminister Gunhild Øyangen beskrev i sin tid Senterpartiets politikk som «Alt som før. Bare mer penger.» Her med en ny variant: «Monarki som før. Bare mer penger… til bønder.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her