Mørket senker seg over Thailand

Hvor raskt kan en stat gå fra demokrati til diktatur? Fire uker etter kuppet går Thailand i autoritær retning med rekordfart.

Publisert

Hvor raskt kan en stat gå fra demokrati til diktatur? Fem uker etter kuppet går Thailand i autoritær retning med rekordfart.

I en artikkel fra Reuters i desember 2013, ble det hevdet at to pensjonerte generaler fra Dronningens livgarde stod bak demonstrasjonene mot den folkevalgte regjeringen til Yingluck Shinawatra. Regjeringen ble til slutt fjernet gjennom et militærkupp den 22. mai i år. De to generalene, Prawit Wongsuwan og Anupong Paochinda, har senere blitt utnevnt til fremtredende posisjoner i juntaens sentralkomité.

Leserne av Minervanett har kunnet følge hvordan komplottet mot Yingluck spilte seg ut. På den ene flanken kunne vi se gatedemonstranter i Bangkok, ledet an av en Mercedes kabriolet og den godslige Suthep Thaugsuban. Demonstrantene rammet økonomien og blokkerte valglokalene under valget i februar i år. På den andre flanken fant vi juristene. Domstolene og de uavhengige organene forsøkte å felle Yingluck-regjeringen med anklager om uregelmessigheter. Dommerne i konstitusjonsdomstolen annullerte valget i februar fordi flere av valglokalene “hadde vært stengt”.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 1 kr for første måned,
deretter 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her