Muhammed som hund

Reprise: Hillary Clinton og mange andre er veldig ivrige etter å fordømme den påståtte utløsende årsaken til islamistisk terror. Men retten til "krenkelse" må forsvares, spesielt nå.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang har noen fornærmet islam, og svaret er mord og trusler. Det er på tide å ta frem igjen min kommentar til mordtruslene mot Lars Vilks.

Artikkelen nedenfor ble først publisert 2. september 2007.

***

En svenske har laget noen tegninger av en hund med et menneskehode med turban på, og kalt hodet for Muhammed. Det var meningen at tegningene skulle vises frem på en liten lokal kunstutstilling, men sensuren slo til, så det skjedde ikke. Etter at kunstneren Lars Vilks hadde lagt ut en tegning på nettet, ble den etter hvert publiserte av et par mindre svenske aviser,  og plukket opp av Jyllandsposten, og senere av ledende svenske aviser som Dagens Nyheter, Expressen og Aftonbladet og danske som Politiken og Berlingske.

Flere forsøk på å få dem utstilt endte med sensur, men saken hadde nå for alvor begynt å rulle og dermed har vi det gående igjen: Drapstrusler mot tegneren, demonstrasjoner i Sverige, Pakistan, Afghanistan og andre steder, offisielle protester og den svenske statsministeren på TV.  Paraplyorganisasjonen for muslimske land, Organization of the Islamic Conference, krever at både tegneren og alle som har publisert tegningene må straffes.

Heldigvis velger den svenske statsministeren å stå fast på ytringsfriheten. Dagens Nyheter,  andre aviser og de svenske avisenes forening har gjort det samme. Imidlertid er det ifølge BBC tegn som tyder på at også svenske myndigheter legger seg på samme  linje som den norske regjeringen gjorde i fjor, der poenget er å beklage at noen ”misbruker” ytringsfriheten på denne måten, men uten å ville stoppe tegningene. Vi har nå engang denne hersens ytringsfriheten.

De som er interessert i mer om bråkets opphav og fremdrift, kan oppsøke tegnerens egen blogg. Vilks har for øvrig stilt ut Muhammed-tegninger i Norge, uten at det har skapt noe problem.

Var nå dette nødvendig da? Can’t we all get along og holde kjeft? Nei, vi kan ikke det. Så lenge den religiøse galskapen kontrollerer mennesket sinn, trengs slike og langt mer ”støtende” karikaturer. Så lenge norske karikaturtegnere kan angripe kristendommen på det mest fornærmende uten frykt, men ikke våger å tegne krigsherren fra den arabiske halvøy, som påsto at han fløy på et hestelignende vesen fra Mekka til Jerusalem og tilbake samme natt, og derfor trolig må ha røyka noe annet enn tobakk, trengs flere tegninger. Jo oftere de kommer, jo bedre.

Kristendommens strupetak på det frie sinn forsvant først etter gjentatte og vedvarende utfordringer. Noen av disse var satiriske. Mange måtte betale med sitt liv. I dag finnes det knapt en kristen som er rede til å drepe fordi noen har fornærmet deres gud. Islam trenger den samme utfordring. Blir de mange nok, rekker galningene ikke over drapstrusler og demonstrasjoner mot alle blasfemikerne. Etter at de har innsett at loven ikke støtter dem i liberale land (Norge foreløpig ikke inkludert, siden feigingene på Stortinget enda ikke har opphevet den sovende blasfemiparagrafen), henvises de til den siviliserte formen for meningsutveksling, rasjonell argumentasjon.

Som Lars Vilks sier det: ”Kränk tillräckligt mycket och ofta och det blir så småningom färdigkränkt.” Reaksjonene på denne siste krenkelsen er foreløpig langt mer beskjedne enn de var i fjor, men det kan muligens også skyldes at Vilks tegninger er mer ”uskyldige” enn Jyllandspostens.

Powered by Labrador CMS