Utenriks

Mulig antimuslimsk terrorangrep i London

Bilde: Twitter

En varebil har kjørt ned fotgjengere på vei hjem fra bønn i Finsbury Park-moskeen i London, i det som kan være et antimuslimsk terrorangrep.

Bare drøyt to uker etter terrorangrepet i London 3. juni, som begynte med at en varebil kjørte inn i en folkemengde på London Bridge, har byen blitt rammet av en ny hendelse.

Avisen Independent har fått opplyst at varebilen like før halv ett britisk tid kjørte av veien og inn i en folkemengde som var på vei hjem fra tarawih-bønnen, en bønn som bes av mange muslimer om natten under ramadan. Det skal være flere sårede, og det ble i morgentimene bekreftet at en person er død.

Politiet har ikke gått ut med noen opplysninger om motiv. Finsbury Park-moskeen var tidligere kjent som et samlingssted for radikale og voldelige islamister. Den ble stengt etter et politiraid i 2003, og åpnet igjen i 2005 med et nytt styre som forsverget voldsbruk. Moskeen regnes i dag som dels salafistisk inspirert, og dels orientert mot Det muslimske brorskap.

Finsbury Park-moskeen i London.

Olof Lagerkvist, CC BY 3.0

Vitner på stedet filmet pågripelsen av bilføreren, og det ble raskt meldt på twitter at han lot til å være en hvit, middelaldrende mann. Kombinert med at Finsbury Park tidligere ofte har vært i medienes søkelys, kan dette være en indikasjon på at hendelsen er et anti-muslimsk terrorangrep.

Først kvart på fem britisk tid kom politiet med noen opplysninger om gjerningsmannen, men sa ikke noe mer enn at det dreier seg om en 48 år gammel mann. Mediene er generelt tilbakeholdne med å si noe om motiv i slik saker før politiet har uttalt seg. På Twitter rakk den manglende bekreftelsen på at gjerningsmannen var hvit og fraværet av «terrorisme»-ordet likevel å skape betydelig frustrasjon, og mange setter det i sammenheng med at gjerningsmannen er hvit. En studie viste tidligere i år at terrorangrep begått av muslimer får 4,5 ganger så mye oppmerksomhet i mediene som andre tilsvarende angrep.

Sent i natt har blant annet The Daily Mail omtalt hendelsen som et terrorangrep.

Selv om det ikke foreligger noen bekreftelse på gjerningsmannens identitet eller motiv, har det også kommet støtteerklæringer på Twitter, hvor flere kaller det «hevn».

Grunnleggeren av den anti-muslimske organisasjonen Our Eye On Islam skriver på Twitter at det er mange sinte mennesker som er ute etter hevn.  

Det er nesten nøyaktig ett år siden parlamentsmedlemmet Jo Cox ble drept av en hvit nasjonalist i Birstall, West Yorkshire.

I morgentimene i dag sa statsminister Theresa May at politiet behandler hendelsen som et «potensielt terrorangrep», skriver BBC. Kanalen melder samtidig at et øyenvitne opplyser at bilsjåføren ropte at han ville drepe alle muslimer.

Saken er oppdaterert klokken 09:05.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden