KOMMENTAR

Foto: Adam Jones/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Foto: Adam Jones/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Muslimenes amerikanske drøm

Ingen religiøs gruppe i USA har så stor tro på fremtiden som muslimene, selv om de sliter med anti-muslimske holdninger.

Publisert Sist oppdatert

I helgen så jeg Krenket på Nationaltheatret – et stykke der et av temaene er presset og mistenksomheten som ble rettet mot amerikanske muslimer etter terrorangrepene for atten år siden. Samtidig er en av hovedpersonene en advokat med muslimsk bakgrunn som bor ytterst fint på Manhattan med sin hvite kone - han lever den amerikanske drømmen, en stund.

Jeg er nettopp ferdig med å lese Tim Carneys interessante bok Alienated America, som går på jakt etter kildene til den fortvilelse som preger store deler av det hvite arbeiderklasse-USA, som igjen er en viktig forklaring til Trumps valgseier. (Jeg kommer nærmere tilbake til denne boken i disse spalter ved en senere anledning).

Carney finner forklaringen i sivilsamfunnets tilbakegang mange steder, særlig på landsbygda og i småbyene. Men mange steder går det mye bedre og den amerikanske drømmen lever videre. Disse stedene er preget av at de enten har et høyt innslag av høyt utdannede, eller at de fremdeles har en stor andel aktive kirkegjengere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS